Helgrillad laxsida samt en varm potatissallad med fetaost
2012-08-15- Servings: 6
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:30 h
Related Recipes:
Idag så var det färsk lax på middagsmenyn som jag grillade hel på indirekt värme i grillen, det gör laxen grymt saftig och såser är överflödiga. Den varma potatissalladen var ett samarbete där potatis och tomater bakades av i ugnen, och resterande grönsaker vart färdiga på grillen för att sedan blandas med läcker fetaost.
Jag använde en kolgrill med lock där jag hade glöden på mitten, laxen la jag på sidan om glöden och grönsakerna kunde jag grilla på över glöden. Om man använder en gasolgrill så tänder man bara en brännare, har du en grill utan lock så har du fel grill tyvärr.
Helgrillad laxsida
– 1st Heltrimmad laxsida med skin (utan fettkant och ben, säg till i butiken om du inte riktigt vet hur man gör)
– 2st Citron varav en i tjockare skivor
– 4st Vitlöksklyftor
– Salt
– Svartpeppar
1. Dela laxen på mitten och gör några millimeter djupa snitt på ovansidan med ca 3cm mellanrum
2. Lägg laxen med skinnet neråt i en form
3. Pressa citronen och vitlöken över laxen, salta och peppra sedan
4. Gnid in allt ordentligt på ovansidan av laxen
5. Gör en glödbädd i mitten eller på sidan av grillen, lägg laxen med ryggsidan av den mot glöden.
6. Stäng locket (glöm inte att ha lufthålen öppna) och låt laxen ligga där i 15 minuter
7. Lyft på locket lägg citron skivorna på glöden och grilla dom med grönsakerna i mitten låt laxen vara tills den blivit ca 55 – 58°
8. Lyft den sedan försiktigt av gallret och servera med dom grillade citronskivorna på
Varm potatissallad med fetaost
– 600gram Potatis i bitar
– 1ask Cocktailtomater i klyftor
– 1knippe salladslök ansad
– 2st Paprikor utan kärnhus
– 18st Champinjoner
– 100gram Feta ost
– Olivolja
– Salt
– Svartpeppar
1. Lägg upp potatisen på en plåt med lite olja och ställ den i ugnen på 225° i ca 25 minuter tills den fått färg och är klar
2. Tomaterna lägger man upp på en plåt och ställer i ugnen med potatisen i 10 minuter
3. Trä upp champinjonerna på spett och grilla dom med salladslök och paprikan när laxen legat under lock i 15 minuter
4. När det är klart dela paprikan och löken i bitar och blanda försiktigt med potatisen, champinjoner och tomaterna (medan detta görs kan laxen ligga kvar på grillen, skinet hindrar den från att bränna)
5. Smula fetaost i och vänd lite försiktig med salt och peppar
6. Lägg upp och servera