Helstekt entrecôte med baconfrästa kantareller i krämig grädd och vinsås, färgglad morotsmix och klyftpotatis
2012-11-09- Servings: 6
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:05 h
Related Recipes:
Äntligen fredag för många och även för mig idag, själv så laddar jag för att lite go mat med ett glas vin. Men man vill inte hålla på för mycket i köket utan det ska vara lite enkelt och festligt, så vart det idag en läcker Entrecôte som helgrillas i ugnen och serveras med kantareller som får fräsa med lök och bacon och sedan puttra med vin samt grädde.
Ingredients
- 1 kg Entrecôte
- Salt
- Svartpeppar
- Vitlökspulver
- 125 gr Bacon (tärnad)
- 1/2 Gul lök (fin hackad)
- 150 gr Kantareller (förvällda)
- 3 dl Grädde
- 2 dl Rött vin
- 15 ml Tomatpuré
- 800 gr Potatis (större och i klyftor)
- Rapsolja
- 3 st Färgglada morötter (skalade och hyvlade långa och tunna)
Method
Step 1
Lägg potatisen på en plåt och ställ högt i ugnen på 180°
Step 2
Förstek entrecôten med salt, peppar och vitlökspulver, lägg upp det i en ugnsform, häll lite vatten i pannan som får koka upp och häll det på köttet. Ställ in allt i ugnen under potatisen
Step 3
Sätt en termometer i köttet som ska bli ca 58° för medium
Step 4
Fräs sedan bacon och lök i en kastrull där baconet ska få färg, lägg i kantarellerna som ska vara förvällda och fräs lite med tomatpurén
Step 5
Slå sedan på vinet och grädden. låt det puttra till det får sås konsistens
Step 6
När köttet är klart ta ut det och låt det vila i lite folie, skyn som ligger i formen hälls i kastrullen genom en sil. Låt sedan såsen koka lite till
Step 7
Förväll morötterna i väl saltat vatten i max 2 minuter, ta ut potatisen när den fått färg och salta den, skiva köttet och servera allt och njut av kvällen
posted by Receptbyran.se on 27 december, 2012
Det här såg ut som något intressant till nyår möjligen.
posted by Patric on 28 december, 2012
Tackar jag håller med dig en rätt som utan problem lyfter nyårsmiddagen 🙂
posted by Iren Apelgren on 21 mars, 2013
Detta låter himla gott och enkelt att fixa. Detta skall jag testa i morgon. Tack för tipset
posted by Patric on 21 mars, 2013
Vad roligt att höra, du får återkomma med hur det vart.