Helstekt fylld kalkon med gräddsås, morötter,brysselkål och gele.
2012-11-20- Servings: 10
- Prep Time: 60m
- Cook Time: 3:00 h
- Ready In: 4:00 h
Related Recipes:
För oss är det tradition med Kalkon på julafton den finns kvar sedan tiden jag jobbade med julmat under hela december, då lagom till julafton var man så less på julmaten att vi började med kalkon istället nu är kalkon faktiskt trevligt året om så testa gärna till någon annan högtid också.
Glöm inte att använda termometer så att kalkonen inte blir torr, för en torr kalkon är ingen höjdare så det ska man undvika.
Kalkon brukar generera lite rester som man med fördel använder till en läcker rätt, så spara det som blir över och sök på kalkon i bloggen så hittar du flera trevliga recept som resterna kan användas till.
Jag serverar även en trevlig sallad med ruccola, babyspenat och coktailtomater i en vinägrett till kalkonen.
Ingredients
- Kalkon så att det räcker ca 400gr /person
- 1st Äpple utan stjärnhus och klyftat
- 1st Gul lök i klyftor
- 1st Morot i skivor
- Timjan
- Smör smält
- 0,5l Grädde
- 0,5l Vatten
- Halsen från kalkonen och hjärtat. Dela halsen
- 30ml Kyckling fond
- 1pkt Grytgrönsaker, behöver inte skalas men gör grövre bitar
- 20ml Tomatpuré
- 20ml Svartvinbärs gele
- 20ml Maizena mjöl
- 1st nät med Brysselkål
- 4st Morötter
- Salt
- Vitpeppar
- Smör
- Gelé
Method
Step 1
Se till att kalkonen är tom inuti ofta ligger halsen, hjärta och lever kvar där.
Step 2
Krydda grönsakerna med salt och peppar, fyll sedan kalkonen med dom och några timjan kvistar
Step 3
En del vill binda upp kalkonen vilket jag inte brukar göra, efter som jag ska skära upp den innan gästerna kommer
Step 4
Gnid in kalkonen med salt och peppar, lägg den på en plåt med bröstet upp.
Step 5
Pensla kalkonen med smöret och ställ i varm ugn på 175° långt ner
Step 6
Använd termometer den ska upp i 80° och det tar ca 45 minuter/kg kalkon
Step 7
Ta ut och pensla på nytt smör efter ca en halvtimme och efter ytterligare en halvtimme
Step 8
När den är klar ta ut och låt den svalna lite innan du skär upp den
Step 9
Jag börjar med att ta loss vingar och ben, sedan brösten som jag vill ha loss så helt som möjligt för att kunna skiva. Sedan använder jag fingrarna för att ta loss det sista på kråset. När jag lägger upp kalkonen lägger jag fyllningen i botten och sedan småbitar och bröstet ovanpå det, vingar och ben på sidorna
Step 10
Jag gör kalkonen dagen innan eller tidigt på dagen så den hinner kallna lite innan jag skär upp den, sedan värmer jag på den i ugnen på 70° med en skål vatten i botten i ca 30 minuter
Step 11
-----Gräddsås------
Step 12
Stek grytgrönsakerna i smör så att dom får färg, sedan lägger du halsen och hjärta samt i med tomat purén och fräs lite till
Step 13
Slå på vatten och fonden låt allt koka i någon timme, rör om ibland och slå ev. på mer vatten om det behövs ska täcka grönsakerna hela tiden
Step 14
Efter någon timme sila ur ordentligt så att alla bitar försvinner, slå sedan på grädde och lägg i gelen låt koka upp för att sedan smaka av med salt och peppar
Step 15
Red av med maizena genom att blanda ut den med lite kallt vatten, slå på och låt koka upp sedan är såsen klar
Step 16
-----Morötter och Brysselkål-----
Step 17
Börja med att ansa brysselkålen skär bort botten och ta bort dåliga blad
Step 18
Förväll dom i kokande vatten med lite olja i ca 5 minuter, slå på kallt vatten när dom är klara så att dom snabbt kyls ner
Step 19
Skala morötterna och slanta dom och förväll som brysselkålen
Step 20
Plocka bort lösa blad från brysselkålen som flyter upp, blanda sedan brysselkål och morötter och lägg dom i kallt vatten i en kastrull
Step 21
Salta och lägg på några klickar smör, tänk på att vattnet precis ska täcka
Step 22
Alldeles innan servering kokar du bara upp vattnet och häller av för att servera direkt