Helstekt örtkryddad kalvkotlett med smörstekt sparris, het rödvinssås och krämig purjolök
2013-01-01- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Lätt, Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 1:30 h
- Ready In: 1:55 h
Related Recipes:
Min far som också var kock hade en specialare till kalvkött som han ofta gjorde när han jobbade, purjolök som kokas i lite grädde så att den blir läckert krämig.
Här serverar jag den också till kalvköttet tillsammans med en riktigt god rödvinssås, smörstekt sparris och en potatis som gratinerats med parmesanost.
Ingredients
- 900 gr Benfri kalvkotlett
- 1 dl Färska örter blandade efter smak
- 2 st Klyftor vitlök
- 15 ml Rapsolja
- 1 knippe sparris
- 25 gr Smör
- Flingsalt
- 200 gr Purjolök (Tvättad, skivad i cm tjocka skivor, helst det gröna)
- 2 dl Grädde
- Salt
- Vitpeppar
Method
Step 1
Börja med såsen från receptlänken ovan.. Mixa örterna med vitlöken, lite salt och oljan
Step 2
Ta bort senorna från kalven och lägg dom i såsen, gnid sedan in den i de mixade örterna.
Step 3
Stek kotletten på alla sidorna och lägg den sedan i en ugnsform, som man stoppar in i ugnen på 180 grader i ca 35 - 45 minuter eller köttet nått ca 58 grader.Ta ut det och lägg det i lite folie för att vila i minst 10 minuter innan det skivas upp..
Step 4
Medan köttet är i ugnen fräser man purjolöken i lite olja och häller på grädden, saltar lite och låter det koka ihop tills det blivit riktigt krämigt. Smaka sedan av med salt och vitpeppar
Step 5
Medan köttet vilar tar man bort det blekaste längst ner på foten av sparrisen och delar den sedan på mitten.
Step 6
Lägg smöret och flingsalt i en panna och låt det smälta, lägg sedan i sparrisen som får steka i någon minut medan man vänder den ibland
Step 7
När sparrisen är klar skivar man köttet och lägger upp den allt snyggt på tallrik eller fat