Loader

Helstekt örtkryddad kalvkotlett med smörstekt sparris, het rödvinssås och krämig purjolök

2013-01-01
  • Servings: 6
  • Prep Time: 25m
  • Cook Time: 1:30 h
  • Ready In: 1:55 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

Min far som också var kock hade en specialare till kalvkött som han ofta gjorde när han jobbade, purjolök som kokas i lite grädde så att den blir läckert krämig.

Här serverar jag den också till kalvköttet tillsammans med en riktigt god rödvinssås, smörstekt sparris och en potatis som gratinerats med parmesanost.

Rödvinssåsen hittar man här.

Parmesanbakad potatis här.

Ingredients

  • 900 gr Benfri kalvkotlett
  • 1 dl Färska örter blandade efter smak
  • 2 st Klyftor vitlök
  • 15 ml Rapsolja
  • 1 knippe sparris
  • 25 gr Smör
  • Flingsalt
  • 200 gr Purjolök (Tvättad, skivad i cm tjocka skivor, helst det gröna)
  • 2 dl Grädde
  • Salt
  • Vitpeppar

Method

Step 1

Börja med såsen från receptlänken ovan.. Mixa örterna med vitlöken, lite salt och oljan

Step 2

Ta bort senorna från kalven och lägg dom i såsen, gnid sedan in den i de mixade örterna.

Step 3

Stek kotletten på alla sidorna och lägg den sedan i en ugnsform, som man stoppar in i ugnen på 180 grader i ca 35 - 45 minuter eller köttet nått ca 58 grader.Ta ut det och lägg det i lite folie för att vila i minst 10 minuter innan det skivas upp..

Step 4

Medan köttet är i ugnen fräser man purjolöken i lite olja och häller på grädden, saltar lite och låter det koka ihop tills det blivit riktigt krämigt. Smaka sedan av med salt och vitpeppar

Step 5

Medan köttet vilar tar man bort det blekaste längst ner på foten av sparrisen och delar den sedan på mitten.

Step 6

Lägg smöret och flingsalt i en panna och låt det smälta, lägg sedan i sparrisen som får steka i någon minut medan man vänder den ibland

Step 7

När sparrisen är klar skivar man köttet och lägger upp den allt snyggt på tallrik eller fat

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Uppfinningen av en ny rätt gör mer för mänsklighetens lycka, än upptäckten av en ny stjärna.
    -Jean Anthelme Brillat-Savarin
    %d bloggare gillar detta: