Loader

Helstekt skinkstek med ugnsbakade grönsaker i gräddsky och klyftad potatis

2012-09-02
  • Servings: 6
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 60m
  • Ready In: 1:30 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Med kräftor till förätten så ville jag ha mat som skötte sig själv i ugnen medan man pillar kräftorna, här är en rätt som sköter sig rätt bra i ugnen själv.

Två små skinkstekar som bakas i ugnen tillsammans med grönsakerna som precis på slutet får lite grädde också, potatisen till får också plats i ugnen och tro det eller ej det vart klart samtidigt och skötte sig riktigt bra i sin ensamhet i köket.

Ingredients

  • 1 kg skinkstek (två små)
  • 1/2 st Blomkålshuvud (i buketter)
  • 4 st Morötter (skalade och tjockare slantar)
  • 150 gr Sockerärtor (ta bort topparna)
  • Salt
  • Peppar
  • Olja
  • 3 dl Grädde
  • Oregano färsk
  • 900 gr Potatis (tvättad och i kyftor)

Method

Step 1

Krydda skinksteken med salt och peppar och bryn dom runt om

Step 2

Lägg grönsakerna i en ugnsform med lite olja och några kvistar färsk organo, salta ordentligt och lägg dom brynta skinkstekarna på

Step 3

Potatisen lägger du på en plåt med lite olja

Step 4

Ställ sedan in ugnsformen med skinkstek och grönsaker långt ner i ugnen och potatisen högt upp i ugnen som är 200°

Step 5

När skinksteken är 55° slår man på grädden i ugnsformen och vänder potatisen

Step 6

När steken når 68° är den klar och man tar ut den låter den vila medan man lägger upp potatisen och grönsakerna i gräddskyn

Step 7

Steken skivas tunt och läggs upp med grönsakerna i gräddskyn och lite oregano på toppen, servera gärna äppelmos till och en god sallad

Print Friendly, PDF & Email

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

“Citatet”
Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
-Ernst Kirchsteiger
%d bloggare gillar detta: