Helstekt skinkstek med ugnsbakade grönsaker i gräddsky och klyftad potatis
2012-09-02- Cuisine: Internationell, Svenskt
- Course: Huvudrätt
- Skill Level: Lätt, Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:30 h
Related Recipes:
Med kräftor till förätten så ville jag ha mat som skötte sig själv i ugnen medan man pillar kräftorna, här är en rätt som sköter sig rätt bra i ugnen själv.
Två små skinkstekar som bakas i ugnen tillsammans med grönsakerna som precis på slutet får lite grädde också, potatisen till får också plats i ugnen och tro det eller ej det vart klart samtidigt och skötte sig riktigt bra i sin ensamhet i köket.
Ingredients
- 1 kg skinkstek (två små)
- 1/2 st Blomkålshuvud (i buketter)
- 4 st Morötter (skalade och tjockare slantar)
- 150 gr Sockerärtor (ta bort topparna)
- Salt
- Peppar
- Olja
- 3 dl Grädde
- Oregano färsk
- 900 gr Potatis (tvättad och i kyftor)
Method
Step 1
Krydda skinksteken med salt och peppar och bryn dom runt om
Step 2
Lägg grönsakerna i en ugnsform med lite olja och några kvistar färsk organo, salta ordentligt och lägg dom brynta skinkstekarna på
Step 3
Potatisen lägger du på en plåt med lite olja
Step 4
Ställ sedan in ugnsformen med skinkstek och grönsaker långt ner i ugnen och potatisen högt upp i ugnen som är 200°
Step 5
När skinksteken är 55° slår man på grädden i ugnsformen och vänder potatisen
Step 6
När steken når 68° är den klar och man tar ut den låter den vila medan man lägger upp potatisen och grönsakerna i gräddskyn
Step 7
Steken skivas tunt och läggs upp med grönsakerna i gräddskyn och lite oregano på toppen, servera gärna äppelmos till och en god sallad