Het och mustig rotsakschili med bönor och köttfärs
2017-01-30- Cuisine: Klimatsmart, Mexico
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Servings: 5
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:05 h
Related Recipes:
Det råder idag inga tvivel om att vi behöver hitta tillbaka till vår gamla livsstil med våra matvanor, proteinet på tallriken ska inte dominera utan vi fokuserar på det från växtriket på tallriken och har proteinet som tillbehör.
I detta recept ser vi vad som händer om man tar en klassisk chili con carne och gör den mer klimatsmart och nyttigare, simsalabim så får vi en för miljö och oss hälsosammare måltid med extra bonusen en ännu godare och mustigare chili.
Till chilin serverade jag en rolig mix av olika gryner som jag hittade i butiken, men du serverar precis det du önskar till 🙂
Ingredients
- 300g Rotselleri (i tärningar)
- 300g Morötter (i tärningar)
- 1 st Gul lök (tärnad)
- 250 gr Nötfärs eller annan färs
- 1 Röd paprika (i tärningar)
- 1 Grön paprika (i tärningar)
- 2 brk Vita bönor i tomatsås
- 1,2 l vatten
- 3 st Vitlöksklyftor (hackade)
- 1 - 5 cm Röd chili/efter smak (hackad)
- 2 msk Honung
- 1 msk Kakao
- 2 tsk Koriander
- 3 tsk Spiskummin
- Salt
- Svart peppar
- Rapsolja
- Ris, Gryner, Matvete, Bulgur osv till..
Method
Step 1
Ta en större panna som du kan fräsa allt i och som sedan kan fungera som gryta, eller fräs i panna och lägg i gryta.
Step 2
Värm oljan och lägg i morötter samt selleri först som ska fräsa lite, lägg i köttfärsen med lök & vitlöken.
Step 3
Låt allt få färg, lägg sedan i samtliga kryddor samt kakao, honung och chilin, vänd försiktigt och slå på vattnet
Step 4
Låt sedan allt puttra utan lock tills rotsakerna blivit lagom mjuka, under tiden gör du i ordning det tillbehör du vill servera till.
Step 5
När vattnet kokat bort så du har en chiliröra slå på vita bönorna samt paprikan, vänd väldigt försiktigt och låt allt koka upp.
Step 6
Smaka av ordentligt och servera snyggt upplagt, smaklig måltid..