Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör
2017-05-27- Servings: 5
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:20 h
Related Recipes:
När sommaren börjar ge sig tillkänna med sol och värme kommer också längtan efter den där typiska sommarmaten, vad kan bli mer nyklassiskt än detta fantastiska recept med härlig sommarkänsla.
Tänk dig laxen som vi röker i grillen med lite hickory och serverar nyrökt, till det en fräsch romsås med färskpotatis som vi krossar med en gaffel och toppar med brynt dillsmör som pricken över i:et.
Glöm inte att servera en härligt somrig grönsallad till 😉
Ingredients
- 5 st bitar Laxfilé
- Citronpeppar
- Salt
- 650 gr Färskpotatis
- 100 gr Smör
- 1 knippe Dill (hackad, spar stjälkarna)
- 2,5 dl Creme fraiche
- 60 gr finkornig Rom
- 1 st Schalottenlök (hackad)
- 15 ml Citron juice
- 1 näve Hickoryflisor till grillen
- 2 st Citroner (tjocka skivor)
Method
Step 1
Lägg hickoryflisorna i vatten låt dra minst 30 minuter
Step 2
Tänd grillen, börja koka potatisen
Step 3
Blanda creme fraiche med rom, lök, citronjuice och 1/3 av dillen, rör ordentligt och smaka av med salt ställ in i kylen och låt den vila.
Step 4
Krydda laxen med salt och citronpeppar, lägg glöden på en sidan i grillen och lägg på hickoryflisorna, placera laxen på grillen där glöden inte är, stäng locket och dra ner spjällen (luftflöde) så de nästan är stängda.
Step 5
Låt sedan locket vara på i minst 20 minuter
Step 6
Bryn smöret i en panna så det får en fin gyllen färg, låt det sedan vila lite så att det klara fettet flyter upp. Häll försiktigt av det i en lite skål tillsammans med resten av dillen, medan den grumliga delen av smöret får vara.
Step 7
När laxen börjat bli klar under locket, ta av det och grilla citronskivorna över glöden.
Step 8
Sedan är det klart för servering lägg upp laxen med citronerna, häll vattnet av potatisen och krossa den lite, häll på dillsmöret på potatisen och ta fram romsåsen
Step 9
Servera allt med grönsalladen och njut av sommarkvällen.