Loader

Honung och apelsingrillad kyckling med Iréne Salut risotto

2014-01-18
  • Servings: 6
  • Prep Time: 25m
  • Cook Time: 45m
  • Ready In: 1:10 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

  • Pastagratäng med citronmarinerad lax, gröna linser och en krämig tomatgräddsås med cava

Idag så var jag och tittade till i vår saluhall här i Västerås, givetvis så kom jag hem men en liten inspirationskorg till middagen. Huvudråvarorna vart en helt fantastisk kyckling på 2,6 kg från Hagby uppfödd på foder utan tillsatser, till detta vart det en rejäl bit av en kitost från Ostbiten med namnet Iréne Salut från ett lokalt Gårdsmejeri.

Nu behöver man inte leta upp just dessa leverantörer utan man kan byta ut mot sina favoriter, osten rekomenderar jag en med lite lagom smak och det går även bra med parmesan.

Jag kokade en egen buljong på skrået och halsen från kycklingen tillsammans med lök, morötter, persilja och kryddor, inte alls svårt att göra och helt klart värt det lilla extra jobbet men hinner man inte så ha inte dåligt samvete.

Mer om osten Iréne Salut –   Kittostar våtbehandlas under lagringen med en speciell kittostbakterie. Då bildas ett rödkitt och osten mognar utifrån och in. 

Ingredients

  • 2,5 Kg Kyckling (Ta ur filéerna och dela vingar, lår och ben)
  • 20 ml Flytande honung
  • 10 ml Äppelcidervinäger
  • 0,5 dl Rapsolja
  • Svart peppar
  • Salt
  • 1 st Apelsin (skivad)
  • 4 dl Avorioris
  • 2 st Schallotenlökar (finhackade)
  • 2 st Vitlöksklyftor (finhackade)
  • 1 l Kycklingbuljong
  • 2,5 dl Vin
  • 1 st Broccoli ( i små buketter)
  • 400 gr Smakrik hårdost

Method

Step 1

Sätt ugnen på 175°

Step 2

Blanda honung, vinäger och oljan samt smaka av med salt och svart peppar.

Step 3

Lägg kycklingdelarna i en ugnsform med skinnsidan upp, pensla på hälften av marinaden du gjort och ställ in i ugnen.

Step 4

Låt kycklingen stå i ca 20 -25 minuter ta ur den och pensla på resten samt pressa apelsin skivorna över lite och lägga i dem i formen, ställ sedan tillbaka allt i ugnen igen och låt stå i ca 20-25 minuter till.

Step 5

Fräs schalottenlöken och vitlöken i olja och lägg i riset, vänd hela tiden tills riset blivit glansigt.

Step 6

Slå på vinet och låt det koka lite, slå sedan på ca 3 dl av buljongen låt det puttra under omrörning då och då, när det blir för tjockt fyll på med lite buljong och fortsätt så tills riset blivit mjukt och kärnan i mitten är borta

Step 7

Lägg i broccolin när det återstår ca 5 minuter (efter ca 15 minuter), fyll på med vätska för att få en krämig konsistens och ta sedan bort risotton från plattan, häll i osten och låt den smälta under omrörning smaka av med salt och svart peppar

Step 8

Servera sedan risotton med kycklingen och skyn som blivit i formen, gör gärna en läcker sallad till också.. smaklig måltid.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Det finns ingen mer uppriktig kärlek än kärleken till mat.
    -George Bernard Shaw
    %d bloggare gillar detta: