Husets broccolipaj med bacon, fetaost och cocktailtomater toppat med lite basilika.
2015-11-20- Cuisine: Svenskt
- Course: Pizza & paj
- Skill Level: Medel
- Yield: 2 formar
- Servings: 8
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:10 h
Related Recipes:
Jag är egentligen ingen pajälskare utan länge så undvek jag pajer för att jag tyckte att det vart för mycket äggstanning, men fy skam för den som inte kan ändra sig och med mer fyllning och mindre äggstanning så passar paj även mig alldeles utmärkt.
Här blandar jag lite av mina favoriter i pajen (bacon, tomat och fetaost) med min dotters (broccoli) för att få en riktigt läcker och matig paj, receptet är inspiration för två pajer så man kan bjuda fler goda vänner eller varför inte frysa in för att ta fram när tiden är knapp.
Ingredients
- 3 dl Vetemjöl
- 250 gr Smör/Margarin
- 3 msk iskallt vatten
- 8 ägg
- 8 dl Mjölk
- 300 gr Bacon (tärnat)
- 250 gr Cocktailtomater
- 3 salladslökar (skivad)
- 1 st Broccoli (i bitar)
- 200 gr Fetaost
- Svartpeppar
- Salt
- 1 dl färsk Basilika (strimlad)
Method
Step 1
Skär smöret i små bitar. Nyp ihop mjöl och smör för hand eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila ca 30 minuter i kylen.
Step 2
Tryck ut degen i 2 formar, nagga bottnen med en gaffel och låt vila ca 30 minuter i kylen.
Step 3
Sätt ugnen på 200°c
Step 4
Förväll (koka) broccolin i saltat vatten i några minuter och stek baconet lite krispigt, låt sedan det svalna lite.
Step 5
Blanda äggstanningen i bunke genom att vispa ihop äggen med mjölken, salta och peppra staningen.
Step 6
Dela sedan upp bacon, tomat, salladslök, broccoli och fetaosten i pajskalen toppa sedan med basilikan över allt.
Step 7
Dela upp äggstanningen i formarna och ställ in pajerna i ugnen i ca 45 minuter eller tills staningen stelnat och pajen fått färg.
Step 8
Servera gärna med en god sallad, smaklig måltid.