Husets läckra tomat & vinbräserad kotlett med morötter, vita bönor och kvarngryn
2017-02-16- Cuisine: Klimatsmart, Medelhavet, Svenskt
- Course: Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 5
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 1:10 h
- Ready In: 1:30 h
Related Recipes:
En lite festligare vardagsrätt där jag använde skvätten vitt vin som stått i kylskåpet ett tag, en tunnskuren kotlett får puttra med vinet tillsammans med små söta cocktailtomater, vita bönor och morötter som ger en härlig smak.
Allt får puttra gott under lock samtidigt som doften av middag sprider sig i huset, när det puttrat klart serverar vi läckra svenska gryn i form av en blandning som kallas för kvarngryner.
Ingredients
- 500 gr benfri Kotlett (1 cm skivor)
- 200 gr Cocktailtomater
- 1 st Gul lök (klyftas)
- 1 dl Vita bönor
- 300 gr Morötter (skalade, slantar)
- 2 msk Tomatpuré
- 1 cm Röd Chili (hackad)
- 2 st Vitlöksklyfta (hackad)
- Rapsolja
- 2 dl Vitt vin
- Vatten
- 2 krm Basilika torkad
- Salt
- Svart peppar
- 1/2 grön paprika (små tärnad)
- 3 dl Kvarngryn
Method
Step 1
Lägg vita bönorna i blöt minst 60 minuter innan du börjar, gärna på morgonen innan du går till jobbet.
Step 2
Fräs morötterna med vit och gul lök i lite rapsolja, lägg dem sedan i en gryta med tomatpurén, vita bönorna, cocktailtomaterna, basilika samt chilin.
Step 3
Stek kotletterna så de får färg på bägge sidorna, krydda med salt och peppar. Lägg dem sedan i grytan.
Step 4
Värm grytan och vänd försiktigt, slå på vinet och vatten så allt täcks med en cm vatten.
Step 5
Sätt på ett lock och låt det puttra i ca 60 minuter, full på med vatten om det inte täcker kön och grönsaker.
Step 6
När det är 10 minuter kvar koka kvarngrynen enligt förpackningen
Step 7
Smaka av grytan med salt och svart peppar, lägg sedan upp den fint med paprikan stöd ovanpå och grynen i en skål för sig och njut tillsammans med en god sallad.