Husets surdegs knäckebröd
2013-03-16- Yield: 1 sats (4 plåtar)
- Prep Time: 45m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:45 h
Related Recipes:
Ett läcker knäckebröd som man gör med surdeg och kan krydda i princip hur som helst, du kan servera det till ostbrickan, soppan eller bara äta som knaprigt snacks.
Jag testade lite olika varianter som sesamfrö med flingsalt, Tacokrydda, örtkrydda med flingsalt + en vinter kryddblandning som såg spännande ut, låt din fantasi flöda och lägg på det du tycker är gott och kommentera gärna din variant i kommentarsfältet nedan.
Ingredients
- 1 dl rågsurdegsgrund
- 2 dl vatten
- 2 dl rågmjöl
- cirka 5 dl vetemjöl special
- 1 tsk sal
- Samt smaksättning enligt någon av de ovan
Method
Step 1
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och knåda ihop dem till en smidig deg, först med slev, sedan för hand.
Step 2
Täck bunken med plastfolie, och låt den stå i minst 4 h eller över natten.
Step 3
När degen jäst till dubbel storlek, och den känns luftig innuti är den klar.
Step 4
Värm ugnen till 200 grader, och placera en plåt i mitten av ugnen.
Step 5
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar, knåda varje del rdentligt och forma dem till bollar.
Step 6
Platta ut och kavla varje boll till formationen av en plåt (snåla inte med mjölet),lyft sedan de färdigkavlade "degplattorna" på bakplåtspapper, skär sedan ut passande bitar med exempelvis en bakskrapa.
Step 7
Spraya eller pensla kakorna med vatten, och strö över önskade kryddor. Placera bakplåtspappret med brödkakorna i mitten av ugnen på den heta plåten, och grädda av i cirka 10 minuter.
Step 8
OBS! I slutet av gräddningstiden blir bröden snabbt brända om man inte är vaksam - så håll ett extra öga på brödet de sista minutrarna om du inte vill ha svart knäckebröd!
Step 9
Lägg brödet på en handuk och låt de stelna ordentlig, sedan är bara att njuta av ditt husets knäcke..