Klassisk Wienerschnitzel med citron, ansjovis & kapris
2015-06-24- Servings: 5
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 60m
Related Recipes:
Namnet wienerschnitzel börjades först användas i slutet av 1800-talet och tillhör en det österrikiska kökets mest berömda specialiteter.
Den garneras traditionellt med en skiva eller klyfta citron men i Skandinavien tillkommer ofta ansjovis och kapris, till rätten serverades ursprungligen potatissallad eller kokt potatis och jag valde att serverad rostad färskpotatis till.
Ingredients
- 6 skivor Kalvinnanlår (ca 160 gr st)
- 5 dl Ströbröd
- 5 dl Vetemjöl
- 5 st Ägg
- 1 st Citron (skivad)
- 1 liten ask Ansjovisfilé
- 1 liten brk Kapris i lag
- Salt
- Vitpeppar
- 800 gr Färsk potatis (tvättad)
- Rapsolja
- Smör
Method
Step 1
Sätt ugnen på 225°
Step 2
Skär upp en tjockare plastpåse och lägg in köttet, banka med en kastrull eller liknande tills kalvskivorna blir ca 5-8 mm tjocka.
Step 3
Häll upp vetemjöl på en tallrik, salta och peppra.
Step 4
Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.
Step 5
Lägg upp potatisen på en plåt och slå på lite olja, ställ in i ugnen i ca 25 minuter tills potatisen fått färg och är klar.
Step 6
Lägg ut citronskvorna och rulla en ansjovisfile runt fingret, lägg den på citronen och fyll med kapris.
Step 7
Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan dom panerade schintzlarna åt sidan för att "torka" innan stekning.
Step 8
När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör (rejält för det ska täcka kanten på köttet i pannan) och medelvärme i pannan ca 2 minuter/sida håll koll så det inte bränns.
Step 9
Serveras alltid nystekt så fraset finns kvar och med citronen garnityret ovanpå med en rejäl persiljekvist, servera gärna med gröna ärtor som värmts i lite smör och potatisen