Loader

Klassisk Wienerschnitzel med citron, ansjovis & kapris

2015-06-24
  • Servings: 5
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 40m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Lövbiff med örttomatiserade grönsaker och ett mjukt vitlökssmör

Namnet wienerschnitzel börjades först användas i slutet av 1800-talet och tillhör en det österrikiska kökets mest berömda specialiteter.

Den garneras traditionellt med en skiva eller klyfta citron men i Skandinavien tillkommer ofta ansjovis och kapris, till rätten serverades ursprungligen potatissallad eller kokt potatis och jag valde att serverad rostad färskpotatis till.

Ingredients

  • 6 skivor Kalvinnanlår (ca 160 gr st)
  • 5 dl Ströbröd
  • 5 dl Vetemjöl
  • 5 st Ägg
  • 1 st Citron (skivad)
  • 1 liten ask Ansjovisfilé
  • 1 liten brk Kapris i lag
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 800 gr Färsk potatis (tvättad)
  • Rapsolja
  • Smör

Method

Step 1

Sätt ugnen på 225°

Step 2

Skär upp en tjockare plastpåse och lägg in köttet, banka med en kastrull eller liknande tills kalvskivorna blir ca 5-8 mm tjocka.

Step 3

Häll upp vetemjöl på en tallrik, salta och peppra.

Step 4

Häll sedan upp ströbröd på en annan tallrik och kläck upp äggen i en skål/djup tallrik.

Step 5

Lägg upp potatisen på en plåt och slå på lite olja, ställ in i ugnen i ca 25 minuter tills potatisen fått färg och är klar.

Step 6

Lägg ut citronskvorna och rulla en ansjovisfile runt fingret, lägg den på citronen och fyll med kapris.

Step 7

Börja med att vända köttet i mjöl, sedan i ägget och sist i ströbrödet. Se till att det blir rikligt av allt och att det täcker. Lägg sedan dom panerade schintzlarna åt sidan för att "torka" innan stekning.

Step 8

När du steker skall du ha hälften matolja och hälften smör (rejält för det ska täcka kanten på köttet i pannan) och medelvärme i pannan ca 2 minuter/sida håll koll så det inte bränns.

Step 9

Serveras alltid nystekt så fraset finns kvar och med citronen garnityret ovanpå med en rejäl persiljekvist, servera gärna med gröna ärtor som värmts i lite smör och potatisen

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
    -Robert Lynd
    %d bloggare gillar detta: