Köttfärslimpa med limebakade grönsaker, rostad potatis och en äpple- timjanyoghurt
2014-03-01- Servings: 6
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 1:05 h
Related Recipes:
Kan man äta köttfärslimpa en lördagskväll, absolut säger jag det är kärleken bakom som skapar festmåltiden. Här är en bra variant som passar perfekt en festkväll och gärna med ett gott vin till, en bra svensk färs i grunden och goda grönsaker gör det till en fest.
Ingredients
- 1 kg Nötfärs
- 30 ml Grillkrydda
- 15 ml Lökpulver
- 15 ml Rapsolja
- Salt
- Svart peppar
- 150 gr Blomkål (i buketter)
- 2 st Paprikor i två färger (i bitar)
- 1 st Gul lök (klyftad)
- 3 st Vitlöksklyftor (skivade)
- 150 gr Cocktailtomater
- 1 st Lime (klyftad)
- 1 kg Potatis (skivad 1/2 cm tjocka)
- 4 dl Tjock yoghurt
- 1 st Syrligt äpple (Tärnat)
- 15 ml Färsk Timjan (hackad)
Method
Step 1
Sätt ugnen på 180°
Step 2
Blanda färsen väl med grillkrydda, lökpulver, salt, svart peppar och rapsolja, provstek lite och kolla smaken.
Step 3
När den smakar bra gör en limpa i en oljad större ugnsform, dra några varv med en svartpepparkvarn ovanpå limpan.
Step 4
Blanda grönsakerna och limen (pressa inte limen) i en bunke, salta lite och häll grönsakerna bredvid köttfärslimpan i ugnsformen
Step 5
Ställ in köttfärslimpan i ugnen, lägg upp potatisen på en oljad plåt och ställ in dem ovanför limpan efter 15 minuter, höj värmen till 200° och låt det stå i ca 30 minuter till.
Step 6
Blanda yoghurten med äpple och timjan, smaka av med salt.
Step 7
När potatisen har fått färg och blivit mjuk är det dags att ta ut allt, skiva limpan och servera med grönsakerna, potatis och yoghurten använd gärna lite färsk timjan att garnera med