Krämig vindoftande risotto med tomat, lök, prästost och rostad blomkål
2016-10-14- Servings: 3
- Prep Time: 15m
- Cook Time: 30m
- Ready In: 45m
Related Recipes:
En härligt enkel middag med klart lyxigt intryck som passar perfekt vid ett fint dukat bord med ett glas vitt i glaset, här använder vi oss av grötris till risotton som vi är många som har kvar från julen i skåpet hemma.
Ingredients
- 3 dl Grötris
- 2 dl Vittvin
- 4 dl Vatten
- 1/2 st Rödlök (hackad)
- 1 st Tomat (Tärnad)
- 2 st Vitlöksklyftor (hackad)
- 1 cm Röd Chili (hackad)
- 1 st Grönsaksbuljong tärning
- 30 gr Lagrad Prästost (riven)
- 1 st Blomkålshuvud
- Olivolja
- 2 krdm Rökt salt
- Rökt flingsalt
Method
Step 1
Sätt ugnen på 150° och ställ i blomkålen som ska rostas i 2 timmar, när det är klart stäng av ugnen och låt blomkålen stå kvar till servering.
Step 2
Värm en kastrull med rapsolja i botten, när det blivit varmt lägg i riset som ska fräsa lite så det blir lite genomskinligt.
Step 3
Lägg i tomat, lök, chili samt vitlöken och fräs lite, slå på vinet och lägg i buljongtärning
Step 4
Slå på vatten och dra ner värmen till hälften, låt det småputtra i ca 15 -20 minuter under omrörning lite då och då, slå på mer vatten om det blir torrt 1 dl åt gången, låt riset bli klart med en liten kärna.
Step 5
Avsluta med att smälta i prästosten och ha i det rökta saltet, smaka av och kolla konsistensen som ska vara fast och något rinnig.
Step 6
Gör små buketter av blomkålen och lägg upp risotton med några droppar olivolja på, lägg på lite rökt salt och servera med några gröna blad.