Loader

Kryddig färsbiff med falsk bearnaisesås och frästa grönsaker

2012-09-24
  • Servings: 6
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 30m
  • Ready In: 50m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Idag så har jag tillbringat dagen i huvudstaden och tyvärr han jag inte till Örebro för att se ett gäng härliga skolkockars genrep inför matlagnings OS, utan det fick bli lite kreativitet hemma när dottern beställde bearnaisesås.

Något som jag inte kände för att tillaga idag utan jag gjorde en ”look A like” sås istället, en perfekt sås när man vill ha en mindre fet variant eller inte riktigt har tiden som jag.

Färsbiffen till vart en smakrik historia som passade perfekt till såsen och dom frästa grönsakerna bröt fint, allt sedan serverat med vanligt ris utan konstigheter.

Ingredients

  • 800 gr Köttfärs
  • 10 ml Tomatpuré
  • Lökpulver
  • Örtsalt
  • Pepparmix
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 1 tsk Vittvinsvinäger
  • 1 tsk Olja utan smak
  • 1,5 tsk Dragon torkad eller hackad
  • 1,5 tsk Persilja
  • Knivsudd cayenne (var försiktig)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 2 st Äggulor
  • 1 st Gurka (i halvmånar)
  • 1 st Rödlök (i tunna klyftor)
  • 1 st Gul paprika (i strimlor)
  • Ris

Method

Step 1

Blanda färsen med tomatpuré, pepparmix, lökpulver och örtsalt, blanda allt väl och provstek ett smakprov. Börja koka riset enligt frp

Step 2

När det smakar ok forma mindre pannbiffar och stek i lite olja, ställ i ugnen på 110° i ca 10 - 15 minuter..

Step 3

Nu till såsen där man värmer upp creme fraichen försiktigt med vinäger, olja, dragon, persilja och lite lite cayenne försiktigt

Step 4

När det nästan kokar slår man i äggulan och vispar ordentligt tills det nästan kokar igen, ta bort såsen från plattan och smaka av med salt och vitpeppar

Step 5

Nu är det bara att fräsa löken i lite olja och när den är mjuk lägga i gurka samt paprika för att få dom lite varma, krydda med lite örtsalt och servera

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , , , Ingredients:

    Comments (4)

    1. posted by Madeleine K on 25 september, 2012

      Tack för Bea-receptet, jag gör ofta en kall variant med chalottenlök,, dragon, yoghurt och majonäs men denna känns mer höst/vinter.

        Svara
      • posted by Patric on 25 september, 2012

        Tackar själv för ditt tips på en kall variant 🙂

          Svara
    2. posted by Gunnar Gunnarsson on 8 november, 2012

      Denna rätt var okej men vi gillade inte varm gurka och tyckte det inte tillförde så mycket, misstänker att det kan bero på att vi inte är vana vid rätten. Biffen och såsen var goda.
      Tack Patric!

        Svara
      • posted by Patric on 9 november, 2012

        Vi är inte så vana att äta gurkan varm i Sverige och den är lätt att byta ut, men det är kanon att ni vågade testa det kunde ha fallit i smaken 😉

          Svara

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    En oliv har lika lite på en levermousse att göra som en politiker i paradiset.
    -Henrik Oldenburg
    %d bloggare gillar detta: