Loader

Lamm rumpstek i gryta med sidfläsk, champinjoner, morötter, purjolök, äpple och timjan

2013-11-08
  • Servings: 6
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 60m
  • Ready In: 1:20 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

Lamm är något som en del har svårt för då man fått för sig att det smakar kofta, en seglivad myt som inte är så konstigt egentligen eftersom det som förr hamnade på tallriken mycket väl kunde vara ålderstigna pälsfår.

Själv älskar jag lamm och har idag använt rumpsteken av lammet för att göra en smaskig middag, ett enkelt recept där maten nästan sköter sig själv och passar bra när man vill ha en lugn kväll.

Den tillagas mest i ugnen i min gjutjärnsgryta och klarar sig kanska bra själv, för att förgylla steken så gör jag den i grytan med massa gott som passar lammet och till det serverade jag kokt potatis.

Ingredients

  • 800g Lamm rumpstek (Delad 4 delar)
  • 250g Rökt sidfläsk (tärnat i lite större bitar)
  • 2 Morötter (skalade och skivade i cm tjocka skivor)
  • 1dm Purjolök (skivad som morötterna)
  • 18st Små champinjoner
  • 1st Äpple (utan kärnor och klyftat)
  • Timjan färsk
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Smör
  • 15ml Tomatpuré
  • 1 dl Vatten
  • 2dl Grädde
  • Smör
  • Potatis att koka till

Method

Step 1

Stek lammsteken i smör runt om så den får färg, krydda med salt och vitpeppar samt ett knippe timjan ös den ofta med brynta smöret och ta av den när den fått färgen runt om.

Step 2

Fräs sidfläsket i en gryta som du kanställa i ugnen

Step 3

När lammet fått färg ta bort pannan från värmen, stek sedan sidfläsket i grytan som ska i i ugnen lägg sedan i morötter och fräs lite innan du fortsätter med purjolök, äpple och champinjoner

Step 4

Avsluta med att lägga i tomatpurén och vänd försiktigt, lägg lammet ovan och häll vattnet i pannan och häll i vattnet i pannan och låt det puttra upp och häll det i grytan

Step 5

Ställ grytan i ugnen på 180° i ca 60 minuter, när ca 15 minuter återstår slå slå på gräddden och låt grytan gå klart i ugnen

Step 6

Servera lammet med kokt potatis och skyn samt grönsakerna från grytan

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Korvgubbes problembarn: vurstingar.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: