Lappkojs och ljumna rödbeter på mitt sätt samt stekt ägg
2012-09-10- Servings: 6
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 1:15 h
Related Recipes:
Lappkojs kan jag minnas från tiden i skolan när den var gjord med pulvermos och var stabbig som lera, men en riktigt lappkojs med som är gjord på riktig potatis och smör är riktigt gott.
Lappskojs, lappkojs eller tidigare lappsko är en maträtt delvis gjord av kött och rätten förekommer i olika varianter i länder i norra halvan av Europa, ordet kommer från engelskans lobs-cou(r)se med osäkert ursprung.
Ingredients
- 2 kg mos Potatis (skalad och i bitar)
- 300 gr kokt salta biten med spad (finns som konserv)
- 30 - 50 gr Smör (rumstempererat)
- 2 dl Mjölk (varm)
- 300 gr Rödbetor
- 10 st Romansalladsblad (strimlad)
- 10 ml Flytande honung
- 20 ml Äppelcidervinäger
- 0,5 dl Rapsolja
- Salt
- Vitpeppar
- 6 st Ägg
Method
Step 1
Ta bort blasten på rödbetorna och koka dom tills dom är mjuka igenom, häll kallt vatten på och kläm bort skalet på dom
Step 2
Potatisen och salta biten med spad lägger man i en rymlig kastrull, täcker sedan med vatten precis och håller vattennivån så hela tiden låt sedan potatisen koka mjuk under lock.
Step 3
Blanda ihop honung, vinäger och olja ordentligt, smaka av med salt och peppar, lägg sedan romansalladen i och vänd ordentligt.
Step 4
Tärna dom kokta rödbetorna och lägg dom med salladen och vänd ordentligt, smaka av och salta ev. lite till
Step 5
När potatisen är mjuk ta av locket och låt vattnet nästan koka bort, ta av kastrullen från värmen och häll i mjölk samt smör
Step 6
Rör nu ordentligt så att potatisen krossas och allt blandas väl, smaka av allt och krydda efter smak behövs det mer smör eller mjölk ha i det med för att få rätt konsistens.
Step 7
Stek äggen efter smak och servera allt tillsammans..