Loader

Lappkojs och ljumna rödbeter på mitt sätt samt stekt ägg

2012-09-10
  • Servings: 6
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 45m
  • Ready In: 1:15 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Lappkojs kan jag minnas från tiden i skolan när den var gjord med pulvermos och var  stabbig som lera, men en riktigt lappkojs med som är gjord på riktig potatis och smör är riktigt gott.

Lappskojs, lappkojs eller tidigare lappsko är en maträtt delvis gjord av kött och rätten förekommer i olika varianter i länder i norra halvan av Europa, ordet kommer från engelskans lobs-cou(r)se med osäkert ursprung.

Ingredients

  • 2 kg mos Potatis (skalad och i bitar)
  • 300 gr kokt salta biten med spad (finns som konserv)
  • 30 - 50 gr Smör (rumstempererat)
  • 2 dl Mjölk (varm)
  • 300 gr Rödbetor
  • 10 st Romansalladsblad (strimlad)
  • 10 ml Flytande honung
  • 20 ml Äppelcidervinäger
  • 0,5 dl Rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 6 st Ägg

Method

Step 1

Ta bort blasten på rödbetorna och koka dom tills dom är mjuka igenom, häll kallt vatten på och kläm bort skalet på dom

Step 2

Potatisen och salta biten med spad lägger man i en rymlig kastrull, täcker sedan med vatten precis och håller vattennivån så hela tiden låt sedan potatisen koka mjuk under lock.

Step 3

Blanda ihop honung, vinäger och olja ordentligt, smaka av med salt och peppar, lägg sedan romansalladen i och vänd ordentligt.

Step 4

Tärna dom kokta rödbetorna och lägg dom med salladen och vänd ordentligt, smaka av och salta ev. lite till

Step 5

När potatisen är mjuk ta av locket och låt vattnet nästan koka bort, ta av kastrullen från värmen och häll i mjölk samt smör

Step 6

Rör nu ordentligt så att potatisen krossas och allt blandas väl, smaka av allt och krydda efter smak behövs det mer smör eller mjölk ha i det med för att få rätt konsistens.

Step 7

Stek äggen efter smak och servera allt tillsammans..

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Den siste jag skulle rådfråga om vad jag ska äta är en läkare. Det är mycket säkrare att konsultera en kypare och inte ett dugg dyrare.
    -Robert Lynd
    %d bloggare gillar detta: