Loader

Mellanöstern inspirerad laxfilé med tabbouleh och en honungsyoughurt med svartpeppar

2015-07-13
  • Servings: 5
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 30m
  • Ready In: 50m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

  • Högrevsburgare med västerbottenost, picklade lök, palsternackschips, äpple & i botten en syrlig dressing

Jag kände jag för att testa lite nya smaker i köket och tankarna hamnade i det mytomspunna mellanöstern, receptet är varken komplicerat eller svårt och gör vardagsmåltiden lite mera spännande.

Resultatet av min inspirationsrunda vart en klassisk tabbouleh som jag serverar med en laxfilé kryddad med korianderfrö, anis och oskalade sesamfrön, och på sidan så har vi en yoghurt med en hint honung och svartpeppar.

لدينا وجبة لطيفة

(Smaklig måltid på Arabiska)

Ingredients

  • 5 st Laxfilébitar (ca 120 - 150gr st)
  • 1 dl Oskalade sesamfrön
  • 1 tsk Anisfrön
  • 1 tsk Korianderfrön
  • 2 tsk Flingsalt
  • 3 dl Stor couscous
  • 1 st Paprika (tärnad)
  • 1 st Tomat (tärnad)
  • 1 st Rödlök (tärnad)
  • 1 st Vitlöksklyfta (hackad)
  • 1 dl Persilja (hackad)
  • 0,5 dl Mynta (hackad)
  • 3 st Citroner (juicen)
  • 0,5 dl Olivolja (god)
  • 3 dl Yoghurt
  • 2 msk Honung
  • 2 tsk Svartpeppar (nymald)
  • Salt

Method

Step 1

Tillaga couscousen enligt paketet och låt den svalna något, tänd grillen eller sätt ugnen på 200°

Step 2

Ta en större bunke och blanda paprika, tomat, rödlök, vitlök, persilja och mynta tillsammans med juicen från citronen samt olivoljan.

Step 3

Vänd försiktigt i couscousen och smaka av med salt, låt den sedan dra lite i rumstemperatur medans du gör klart resten.

Step 4

Blanda yoghurten med honung och svartpeppar, smaka av med lite salt.

Step 5

Lägg sesamfrö, anisfrö, korianderfrö och flingsaltet i en mortel, krossa allt lite försiktigt.

Step 6

Droppa några droppar olivolja på laxen och lägg på fröna på ovansidan.

Step 7

Lägg laxen i indirekt värme på grillen och sätt på locket i ca 10 -15 minuter, eller använd ugnen med laxen i mitten. Laxen ska upp i ca 62°

Step 8

Lägg upp allt snyggt på tallrik eller fat och servera med en rejäl persiljekvist..

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Ibland tycker man att det är synd att man inte har bröd hemma för då kunde man ha gjort en leverpastejmacka om man haft leverpastej.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: