Mustig östeuropeisk köttgryta med en klick smetana, saltgurka och mathavre
2012-09-11- Servings: 6
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:20 h
Related Recipes:
Det är rödbetssäsong och jag passar på att använda dem i maten även idag, här i en lite mera östeuropeiskt inspirerad köttgryta som är fantastiskt mustig och smakrik.
Till grytan serverar jag ett mathavre som är ett spännande tillbehör som jag gillar mycket, självklart så ligger det även en liten sval klick smetana på grytan när den servera tillsammans med den obligatoriska saltgurkan
Ett tips: När du ska skala rödbetorna så koka dom i 10 minuter först, kyl av snabbt och kläm av skalet enkelt.
Ingredients
- 800 gr Köttfärs
- 2 st Gula lökar (i klyftor)
- 250 gr Morötter (skalade och i 2 cm bitar)
- 250 gr Rödbetor (skalade och i 2 cm bitar)
- 3 dl Rött vin
- Tomatpuré
- 2 st Lagerblad
- 1 l Vatten
- Svartpeppar
- Paprikapulver
- Chilipulver
- 4 dl Mathavre (kokas enl pkt)
- 1/2 st Romasallad
- 1 st Röd paprika (tärnad)
- Rapsolja
- Salt
- Saltgurka
- Smetana (delad längs med)
Method
Step 1
Värm upp olja i en panna och fräs köttfärsen en stund lägg sedan i tomatpuré och löken för att sedan fräsa lite till
Step 2
Ha i morötter och rödbetor och vänd några gånger, slå sedan på vatten och vin
Step 3
Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chili, låt det sedan puttra i minst 45 minuter men gärna runt 60 minuter se till att det i grytan hela tiden är täckt med vatten
Step 4
När det puttrat klart reder man grytan genom att blanda ut maizenan i lite vatten och häller i grytan under omrörning, sedan ska det bara koka upp i någon minut
Step 5
Smaka av och krydda enligt egen smak
Step 6
Mathavren blandas sedan med romansalladen samt paprikan och salta lite
Step 7
Nu är det bara att servera grytan med mathavren, smetana och saltgurkan