Loader

Mustig östeuropeisk köttgryta med en klick smetana, saltgurka och mathavre

2012-09-11
  • Servings: 6
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 60m
  • Ready In: 1:20 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Det är rödbetssäsong och jag passar på att använda dem i maten även idag, här i en lite mera östeuropeiskt inspirerad köttgryta som är fantastiskt mustig och smakrik.

Till grytan serverar jag ett mathavre som är ett spännande tillbehör som jag gillar mycket, självklart så ligger det även en liten sval klick smetana på grytan när den servera tillsammans med den obligatoriska saltgurkan

Ett tips: När du ska skala rödbetorna så koka dom i 10 minuter först, kyl av snabbt och kläm av skalet enkelt.

Ingredients

  • 800 gr Köttfärs
  • 2 st Gula lökar (i klyftor)
  • 250 gr Morötter (skalade och i 2 cm bitar)
  • 250 gr Rödbetor (skalade och i 2 cm bitar)
  • 3 dl Rött vin
  • Tomatpuré
  • 2 st Lagerblad
  • 1 l Vatten
  • Svartpeppar
  • Paprikapulver
  • Chilipulver
  • 4 dl Mathavre (kokas enl pkt)
  • 1/2 st Romasallad
  • 1 st Röd paprika (tärnad)
  • Rapsolja
  • Salt
  • Saltgurka
  • Smetana (delad längs med)

Method

Step 1

Värm upp olja i en panna och fräs köttfärsen en stund lägg sedan i tomatpuré och löken för att sedan fräsa lite till

Step 2

Ha i morötter och rödbetor och vänd några gånger, slå sedan på vatten och vin

Step 3

Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chili, låt det sedan puttra i minst 45 minuter men gärna runt 60 minuter se till att det i grytan hela tiden är täckt med vatten

Step 4

När det puttrat klart reder man grytan genom att blanda ut maizenan i lite vatten och häller i grytan under omrörning, sedan ska det bara koka upp i någon minut

Step 5

Smaka av och krydda enligt egen smak

Step 6

Mathavren blandas sedan med romansalladen samt paprikan och salta lite

Step 7

Nu är det bara att servera grytan med mathavren, smetana och saltgurkan

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Förr kom mjölken från kon, nu kommer den från Arla.
    -Lars, 5 år
    %d bloggare gillar detta: