Mustig söndagsgryta med doft av vin och en hint choklad
2012-10-28- Servings: 8
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 5:00 h
- Ready In: 5:30 h
Related Recipes:
Idag så har det stått en järngryta och puttrat på spisen i några timmar när mina grytbitar har fått koka riktigt möra, en härlig smak får det av att långsamt puttra med vin, lök, morötter och palsternacka. När det närmar sig slutet lägger jag i lite färgglada grönsaker och smaksätter med lite kakao, resultatet blir en riktigt höstig gryta med riktigt mustig smak med hjälp av vinet och kakaon.
Ingredients
- 1,2 kg Nötgrytbitar
- 150 gr Morötter (skalade och i bitar)
- 100 gr Palsternacka (skalade och i bitar)
- 1 st Rödlök (klyftad)
- 30 ml Tomatpuré
- Färsk basilika
- Färsk persilja
- Salt
- Svart peppar
- Rapsolja
- 4 dl Rött vin
- 5 dl Vatten
- 20 ml Maizena
- 30 ml Kakao
- 125 gr Sockerärtor (ta bort topparna)
- 1 st Röd paprika (i bitar)
Method
Step 1
Förstek köttet och salta samt peppra, lägg det sedan i en kastrull
Step 2
Stek sedan alla grönsaker lite och avsluta med att fräsa med tomatpurén, häll det i kastrullen med köttet och koka ur pannan med lite vatten och häll i det med
Step 3
Slå på 3 dl vin samt vatten så att det täcker allt, lägg i persilje kvistar och basilikablad och sätt på ett lock för att sedan låta allt småputtra i ca 4 h se till att det är vätska som täcker hela tiden
Step 4
När det börjar bli klart koka potatis eller ris till..
Step 5
När det är 5 - 10 Minuter kvar på potatis eller riset lägg i paprika och sockerärtor, rör ut maizenan med kakaon, vinet som är kvar och 0,5 dl vatten som ska slås i grytan och kokas upp för att sedan puttra i två minuter
Step 6
Smaka av allt och servera