Loader

Pannkaka i panna, ugnen och lite mer

2012-08-08
  • Servings: 6
  • Prep Time: 15m
  • Cook Time: 45m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Pannkaka är en Svensk husmansrätt som vi äter som förätt, varmrätt, efterrätt och till soppa, arkeologiska bevis visar på att varierade sorter av pannkakor förmodligen var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmålsmat som åts i förhistoriska samhällen.

Nu för tiden så tror jag att det vanligaste är att vi äter den med sylt och grädde, men att äta den med lite keso, färska bär, lök och rom eller med en frukt kompott fungerar lika bra.

Det finns även en hel del olika recept på hur den ska göras och dom flesta fungerar bra, det enda som jag personligen inte tycker är ok är dom recept som innehåller socker (om dom inte är till dessert).

Ingredients

  • 3 dl Vetemjöl
  • 8 dl Mjölk
  • 4 st Ägg
  • 1/2 tsk Salt
  • 0,5 dl Rapsolja

Method

Step 1

Vispa sammam mjölk och mjöl så att alla klumpar försvinner

Step 2

Vispa i ägget ett i taget

Step 3

Till sätt olja och salt

Step 4

Häll smeten i en smörjd långpanna och ställ in i varm ugn på 225 i 20-25 minuter alt. stek pannkakor i stekpanna på medelvärme med lite smör

Varianter på pannkaka

Plättar tillagas av samma recept som pannkaka men är betydligt mindre. För tillagning av plättar används ett plättlagg.

Blinier är mindre pannkakor bakade på bovetemjöl

Ugnspannkaka, även kallad tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen.

Fläskpannkaka är ugnspannkaka som innehåller fint skurna tärningar av rimmat sidfläsk.

Saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka är en lyxig efterrättsvariant från Gotland. Förutom de vanliga pannkaksingredienserna innehåller den risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel, och serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.

Jästa pannkakor är små jästa pannkakor som är vanliga i Sydsverige.

Äggfria pannkakor går bra att tillaga tillsätt då en knivsudd potatismjöl för att få pannkakan att hålla ihop bättre.

Amerikanska pannkakor innehåller också bakpulver samt socker och serveras med lönnsirap

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , ,

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Om jag skulle berätta för dig hur mycket jag suktat efter en sån här, så skulle jag inte få tid att äta upp den.
    -Douglas Adams
    %d bloggare gillar detta: