Loader

Pocherad torskrygg med rökt laxsås, limesyrad purjolök, ångade morötter och ett mos på mandelpotatis spetsad med fetaost

2013-11-22
  • Servings: 6
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 40m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

Fisk är väldigt gott och något som jag gör lite för sällan men här är ett recept med en lite mer festbetonad torskrygg, en läckert pocherad torskrygg som serveras med en rökt laxsås med limesyrad purjolök och ett mos på mandelpotatis spetsad med fetaost sedan garnerat med rom och förvällda morötter.

Ingredients

  • 6 st Torskrygg portioner
  • 1/2 L Fiskbuljong
  • 1,5 st bananschalotten lök (i bitar)
  • 125 gr Varmrökt lax
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Vittvin
  • 15 ml Hummerfond
  • 1 nagelstor bit Röd chili
  • 1 st Lime
  • 0,5 dm Purjolök gröna delen (fint strimlad)
  • 3 isbitar
  • 600 gr Mandelpotatis (skalad)
  • 125 gr Fetaost
  • 20 ml Rapsolja
  • Salt
  • Svart peppar
  • 2 st Morötter (skalade
  • 1 st Burk storkornig röd rom

Method

Step 1

Börja med att lägga purjolöken i en liten skål och pressa juicen ur limen över, lägg sedan isbitarna på som får det att bli lite krispigt.

Step 2

Börja koka mandelpotatisen samtidigt som du börjar med såsen genom att hälla grädde, hummerfond och vin i en kastrull strimla i laxen och lägg i chili och 1 st hackad bananschaloten, koka upp och låt det puttra i ca 2 minuter.

Step 3

När såsen puttrat mixa den riktigt ordentligt och sila den genom en finmaskig sil, häll upp den i en kastrull och smaka av och koka upp.

Step 4

Koka upp fiskbuljongen med resten av bananschalottenlöken, när potatisen blivit mjuk häll av vattnet och smula i fetaosten och rapsoljan och mosa ihop potatisen med allt, smaka av med salt och svart peppar.

Step 5

Jag använder en speciell microform att ånga mina morötter i, men man kan snabbt doppa dem i kokande saltat vatten.

Step 6

Lägg i fisken i fiskbuljongen och låt det koka försiktigt (pochera) i ca 3 minuter, ta upp torsken och låt den rinna av på lite hushållspapper.

Step 7

Klicka ut lite rom på en tallrik, lägg på en klick mos och fisken lite på sidan om, lägg tre skivor morötter på torsken och häll sås över, lägg purjolöken runt om över klickarna med rom

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Om jag skulle berätta för dig hur mycket jag suktat efter en sån här, så skulle jag inte få tid att äta upp den.
    -Douglas Adams
    %d bloggare gillar detta: