Pocherad torskrygg med rökt laxsås, limesyrad purjolök, ångade morötter och ett mos på mandelpotatis spetsad med fetaost
2013-11-22- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 60m
Related Recipes:
Fisk är väldigt gott och något som jag gör lite för sällan men här är ett recept med en lite mer festbetonad torskrygg, en läckert pocherad torskrygg som serveras med en rökt laxsås med limesyrad purjolök och ett mos på mandelpotatis spetsad med fetaost sedan garnerat med rom och förvällda morötter.
Ingredients
- 6 st Torskrygg portioner
- 1/2 L Fiskbuljong
- 1,5 st bananschalotten lök (i bitar)
- 125 gr Varmrökt lax
- 3 dl Grädde
- 1 dl Vittvin
- 15 ml Hummerfond
- 1 nagelstor bit Röd chili
- 1 st Lime
- 0,5 dm Purjolök gröna delen (fint strimlad)
- 3 isbitar
- 600 gr Mandelpotatis (skalad)
- 125 gr Fetaost
- 20 ml Rapsolja
- Salt
- Svart peppar
- 2 st Morötter (skalade
- 1 st Burk storkornig röd rom
Method
Step 1
Börja med att lägga purjolöken i en liten skål och pressa juicen ur limen över, lägg sedan isbitarna på som får det att bli lite krispigt.
Step 2
Börja koka mandelpotatisen samtidigt som du börjar med såsen genom att hälla grädde, hummerfond och vin i en kastrull strimla i laxen och lägg i chili och 1 st hackad bananschaloten, koka upp och låt det puttra i ca 2 minuter.
Step 3
När såsen puttrat mixa den riktigt ordentligt och sila den genom en finmaskig sil, häll upp den i en kastrull och smaka av och koka upp.
Step 4
Koka upp fiskbuljongen med resten av bananschalottenlöken, när potatisen blivit mjuk häll av vattnet och smula i fetaosten och rapsoljan och mosa ihop potatisen med allt, smaka av med salt och svart peppar.
Step 5
Jag använder en speciell microform att ånga mina morötter i, men man kan snabbt doppa dem i kokande saltat vatten.
Step 6
Lägg i fisken i fiskbuljongen och låt det koka försiktigt (pochera) i ca 3 minuter, ta upp torsken och låt den rinna av på lite hushållspapper.
Step 7
Klicka ut lite rom på en tallrik, lägg på en klick mos och fisken lite på sidan om, lägg tre skivor morötter på torsken och häll sås över, lägg purjolöken runt om över klickarna med rom