Loader

Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

2017-11-04
  • Servings: 4
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 40m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

Dags för en ny utmaning i köket för oss som inte jagar och har fått för oss att vilt är svårt och lite tung mat att äta, men vilt kan visserligen bli precis så svårt eller tungt som man vill göra det men det är inget måste.

En leverans av färsk rådjur direkt hem idag tillsammans med inspiration av skogens guld kantareller, valde jag att inte göra en tung måltid utan en lätt middag som man mår gott av efteråt.

Resultatet vart en rådjursytterfilé som vi smörstekt med färsk rosmarin och serverar med en lätt sås med kraftig smak passande köttet, till det servera vi kantareller som vi steker lite hårdare för att få en krispig och smakrik yta.

Ingredients

  • 600 gr Rådjursytterfilé (i 4 bitar)
  • Smör
  • 2 st Rosmarin kvistar
  • 3 st Vitlöksklyftor (i bitar)
  • 3 msk Tomatpuré
  • 1 st Köttbuljong tärning (eko)
  • 4 dl Vatten
  • 1 näve Bladpersilja
  • 600 gr Sparrispotatis (klyfta längs med)
  • 2 st Paprikor (i bitar)
  • Rapsolja
  • 250 gr Kantareller (grov delade)
  • 1 st Rödlök (klyftad)
  • Salt
  • Svart peppar

Method

Step 1

Sätt ugnen på 190°

Step 2

Fräs vitlöken i rapsolja så den får lite färg, lägg i tomatpurén som ska fräsa lite innan du slår på vattnet och har i buljongtärning.

Step 3

Låt såsen puttra under tiden du fortsätter med resten, den ska få sås konsistens innan du tar av den från plattan.

Step 4

Lägg potatisen på en plåt med rapsolja, och ställ i ugnen i ca 30 minuter.

Step 5

Salta och peppra rådjuret runt om, stek sedan i 2 msk smör och med rosmarin kvistarna i, ös smör över köttet och låt dem få färg runt om, lägg upp i en ugnsform.

Step 6

Fräs sedan kantarellerna först i en varm gjutjärnspanna utan fett så de får en hård och krispig yta, när kantarellerna är torra lägg i 2 - 3 msk smör och rödlöken, smaka av med salt

Step 7

När potatisen varit i ugnen i 30 minuter lägg på paprikan på plåten också, och ställ in formen med rådjuret i ca 10 minuter.

Step 8

Koka upp såsen igen och lägg i persiljan, mixa den sedan, smaka av med salt och peppar.

Step 9

Ta ut köttet och låt det vila i ca 5 minuter.

Step 10

Lägg upp potatisen, kantareller och såsen

Step 11

Skiva köttet och lägg upp snyggt med övriga tillbehör

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , , Ingredients:

    Comment (1)

    1. posted by vit diskbänk on 27 mars, 2020

      Rådjur är så gott men så dyrt!

        Svara

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    “Citatet”
    En av de fina sakerna med livet är att vi regelbundet måste avbryta det vi sysslar med och koncentrera oss på att äta.
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: