Saffransdoftande kycklingfilé med inspiration från persien
2012-12-15- Servings: 6
- Prep Time: 45m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:25 h
Related Recipes:
Idag vart det en sådan där dag när jag fick en idé om att laga till kycklingfilé där saffran finns med i receptet, jag gick ut på nätet för att samla lite inspiration och hittade lite blandade recept.
Det som fastnade var ett persiskt recept som jag gjorde om lite för mitt kök och de råvaror jag hade hemma, resultatet vart en kryddig rätt med både hetta och syrlighet som jag vart väldigt nöjd med..
Ingredients
- 6 st Kycklingfilér (delade längs med 2-3 gånger)
- 0,5 dl Vatten
- 0,5 gr Saffran
- 4 st Vitlöksklyftor (pressad)
- Röd chili (finhackad)
- 1 st Citron (pressad)
- 2 st Tomater (hackade)
- 1 st Rödlök (hackad)
- 3 dl Yoghurt av turkisk typ
- 15 ml Honung
- 20 ml Kyckling fond
- Curry
- Salt
- Raps olja
- 5 - 6 dl Ris
Method
Step 1
Rör ut saffran i vattnet först och lägg sedan i vitlök från två klyftor och 5 ml chili samt citronjuicen, lägg i kycklingen, massera in marinaden lite och låt den sedan ligga och dra i ca 30 minuter.
Step 2
Lägg upp kycklingen på en plåt och ställ den i ugnen på 220° i ca 25 - 30 minuter, sätt på riset till samtidigt och koka det enligt anvisningar på paketet
Step 3
Fräs tomater, lök, vitlöken som är kvar, chili efter smak samt curry i olja, när löken mjuknat lägg i yoghurten, honung och fond och låt allt puttra i ca 5 minuter
Step 4
När kycklingen är klar servera med såsen och riset, gärna lite mjukt bröd typ indiska naan brödet och grönsaker till också