Lingonspetsade pannbiffar, tomatsky med vitlöksstekta champinjoner, ugnsbakade rotsaker
2016-10-03- Servings: 5
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 60m
Related Recipes:
Jag gillar pannbiffens möjligheter där du kan smaksätta den med massor av spännande råvaror, idag gjorde jag en variant som smaksätts med lingonsylt som ger pannbiffen en trevlig karaktär.
Till detta så rostar vi klassiska svenska rotsaker som ger hela rätten en rustik känsla, vitlöksfrästa champinjoner i en skysås med tomat ramar sedan in hela rätten till en välkomponerad middag.
Ingredients
- 700 gr Nötfärs
- 1,5 dl Lingonsylt (gärna hemgjord eller av bra kvalite)
- Rapsolja
- Salt
- Svartpeppar
- 200 gr Champinjoner
- 2 vitlöklyftor (hackade)
- 3 Salladslökar (Skivade)
- 1 st Köttbuljong tärning
- 1,5 msk Tomatpuré
- 3 dl Vatten
- 300 gr Potatis (klyftor)
- 300 gr Morötter (skalad, bitar som potatisen)
- 300 gr Palsternacka (skalad, bitar som potatisen)
- Rapsolja
Method
Step 1
Sätt ugnen på 220°
Step 2
Gör i ordning rotsakerna och lägg dem på en plåt med lite olja, vänd allt och ställ in i ugnen i ca 40 - 45 minuter tills allt fått en härlig färg.
Step 3
Lägg nötfärsen i en bunke tillsammans med lingonsylten och 1 msk rapsolja, salta och peppra och blanda ordentligt, provstek en bit att smaka av. Justera sedan eventuellt smaken och forma 10 st jämnstora pannbiffar.
Step 4
Fräs sedan champinjonerna i lite olja, när de fått färg lägg i vitlök samt salladslöken och låt det fräsa lite.
Step 5
Lägg i tomatpurén och låt den bara steka med i en halv minut, slå på vatten och låt det puttra ihop i 1 - 2 minuter.
Step 6
Ställ det åt sidan med lock så det håller sig varmt.
Step 7
Börja steka pannbiffen i lite rapsolja på medelvärme så de blir genomstekta, om det är svårt ställ dem i ugnen i några minuter med rotsakerna.
Step 8
Ta ur rotsakerna och vänd försiktigt med salt och eventuellt lite olja om det ser torrt ut.
Step 9
Lägg sedan upp allt snyggt gärna med champinjoner och skysåsen tillsamman, smaklig måltid 🙂