Saltbakad hel lax med syrlig tomat och fänkålssallad med fetaost samt dillkokt potatis
2014-09-07- Cuisine: Medelhavet
- Course: Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Yield: 1 Lax
- Servings: 5-8
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 40m
- Ready In: 1:10 h
Related Recipes:
Ett härligt recept på en lax som bakas hel i ugnen och serveras med en syrlig sallad med fänkål, tomat och fetaost, tankarna för oss lite till medelhavet och är ett enkelt och härligt fiskrecept.
Ingredients
- 1 st Lax (urtagen och fjällad)
- 2 dl Grovsalt
- Olivolja
- ! st Fänkål
- 200 gr Cocktailtomater (halvor)
- 1 st Rödlök (tärnad)
- 1 st Citron
- Salt
- 250 gr Fetaost
- 900 gr Potatis
- 1 st Näve dill
Method
Step 1
Sätt ugnen på 220°
Step 2
Ta fram en ugnsform som laxen kan ligga i, lägg salt i botten och gör tre skåror i skinnet på laxens bägge sidor.
Step 3
Lägg laxen i ugnsformen lägg salt i laxen och på ovansidan, ringla lite olivolja på, skär av "fingrarna" på fänkålen och lägg runt laxen (spara det dill liknande på fänkålen till salladen, det kallas fänkålsdill)
Step 4
Ställ i laxen i ugnen i ca 45 minuter, kolla längs ryggen om köttet lossnar lätt från benet är den klar, börja koka potatisen med dillen i vattnet
Step 5
Gör salladen genom att väldigt tunt skiva fänkålen i en bunke, pressa citronen över, lägg i löken samt tomaterna, salta, hacka och lägg i fänkålsdillen smaka av och smula i fetaosten
Step 6
När lax och potatisen är klara är det bara att lägga upp allt snyggt och servera..