Loader

Sesambakad fläskfilé med krämiga kantareller med calvados samt fetabakad tomat

2012-09-15
  • Servings: 6
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 1:30 h
  • Ready In: 2:00 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Lite festligare lördagsmiddag med fläskfilé idag som jag bakar långsamt i ugnen på 140°, och serverar härliga kantareller till som bränts av i calvados och kokas i grädde. En tomat som fylls med härlig fetaost och skivad ugnsbakad potatis, en strålande festmiddag på lördags kvällen som gillades av hela familjen.

När man tillagar fläskfilén på låg värme blir den saftigare och behåller färgen inuti, se till att ha en termometer till hands så underlättar man rejält.

Ingredients

  • 1 kg Fläskfilé
  • Sesamfrön
  • 3 st Morötter (i 1,5 cm tjocka slantar)
  • 3 st Vitlköksklyftor (skivade)
  • 150 gr Kantareller (dom största delade)
  • 1/2 st Gul lök (finhackad)
  • 3 dl Grädde
  • 30 ml Calvados
  • 3 ml Maizena
  • 3 st Tomater (delade på mitten)
  • 100 fr Fetaost
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar
  • Rapsolja
  • Smör
  • 800 gr Potatis (tvättad och skivad)

Method

Step 1

Salta, peppra och strö sesamfrön över fläskfilen tryck fast dom lite, lägg upp den i en ugnsfast form tillsamans med morötter och vitlöken, ställ in formen i ugnen på 140° med en termometer på 63° - 65°

Step 2

Lägg lite smör i en kastrull och fräs lök och kantareller ordentligt tills all vätska är borta, stäng av fläkten häll på calvados och lägg en tändsticka i för att bränna av.

Step 3

Slå på grädden och salta samt peppra lite, låt det sedan puttra försiktigt.

Step 4

När fläskfilen är klar tar man ur den och höjer temperaturen på ugnen till 220°

Step 5

Slå in fläskfilen i folie eller smörpapper och lått den vila, vätskan i formen slår man ner i kantarellerna tillsammans med morötter och vitlök.

Step 6

Nu ställer man in den skivade potatisen i ugnen på en plåt med lite olja, låt den få färg och bli mjuk i efter ca 15 - 20 minut.

Step 7

Gröp ur tomaterna och hacka inkråmet lite och lägg det i en sil så att vätskan får rinna ur, blanda det sedan med fetaosten och lägg tillbaka i tomaten. Lägg i en form och ha svartpeppar på, ställ i ugnen under potatisen.

Step 8

Blanda lite vatten med maizenan och häll i med kantarellerna tills man får bra konsistens, koka upp såsen och smaka av.

Step 9

Ta ut potatisen och salta, skiva köttet och servera med tomaterna samt kantareller och njut av en härlig middag

Print Friendly, PDF & Email

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Ett glatt leende gör varje måltid till en fest.
-A P Herbert
%d bloggare gillar detta: