Loader

Slowgrillad hel karré med basilikadoftande grönsaks och potatispaket samt ljummet örtsmör

2012-04-28
  • Servings: 6
  • Prep Time: 40m
  • Cook Time: 2:00 h
  • Ready In: 2:40 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Idag är det grillen som får jobba när jag gör det enkelt för mig, och låter allt göra sig klart där ute under locket utan någon direkt passning men det är en grillning som tar tid idag.

Jag gör foliepaket med bakpotatis, örter och lite grönsaker samt en härlig karré som får hänga med samtidigt på grillen, allt tillagat under några timmar och med ett lock på med indirekt värme.

Grillen

Glöden i mitten och kött och foliepaketen runt så att dom sakta får mogna under locket
Använd en bricketkorg eller lägg bricketer i en hög på sidan så att det bara ligger under en liten del av gallret, lägg köttet och potatisen så att det inte ligger på glöden och lägg ett lock på med god luft tillförsel. Lyft på locket och kolla till var 3o:e minut, se till att det glöder och finns bricketer i pensla köttet med marinad och stäng locket igen..

Helgrillad Karré

– 1st Bit Svensk fläskkarré
– 5st Klyftor vitlök pressad
– 0,5dl Soya
– 0,5dl Balsamvinäger
– Svart peppar

Efter 2 timmar i grillen så är köttet fortfarande saftigt och enormt mört, tänk på att köttet blir rödare när det steks så sakta
1. Blanda ihop kryddor, vitlök, soya och vinäger i en bunke
2. Torka av köttet och doppa den i marinaden (det är viktigt att marinaden verkligen smakar när man helgrillar), lägg den tillsamans med foliepaketen på grillen
3. Pensla på extra marinad varje gång du lyfter på locket och kollar, det tar närmare två timmar att bli klar och det betyder att du lyfter på locket 4 gånger.. Köttet ska ha en temperatur på 68° när det är klart

Potatis och grönsaker i folie paket

– 6st Bakpotatisar halvor längs med
– 5st Tomater i skivor
– 1st Gul lök i strimlor
– 12 st Vitlöksklyftor
– Basilika färska blad
– Salt
– Svart peppar
– Olivolja
– Grill folie

1. Gör 12st foliebitar som man kan göra paket av med potatisen i..
2. Lägg en potatishalva på varje bit, sedan en tomat skiva, en vitlöksklyfta, lite lök, en gnutta salt, lite svart peppar , en skvätt olivolja och ett basilika blad längst upp
3. Stäng paketen ordentligt och lägg dom på grillen med köttet, flytta dom när du lyfter på locket så att alla paket får lika värme
4. När köttet är klart är även potatisen klar..

Grillsmör

– 200gram Smör
– En kvarts gul lök
– 2st Vitlöksklyftor
– 1st Tomat
– Färska örter några olika sorter
– Salt
– 10ml Olivolja

1. Mixa grönsaker, kryddor och örter till en smet.
2. Smält smöret och blanda med grönsakssmeten
3. Häll i olja och blanda ordentligt.. Smaka av och servera
4. Låt det stå framme tills du ska servera, personligen gillar jag nämligen inte att lägga ett kallt smör på en varm köttbit

Print Friendly, PDF & Email

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
På fastande mage är alla onda ting dubbelt så onda.
-Christoph Martin Wieland
%d bloggare gillar detta: