“Starka såsen” som passar till allt
2012-07-13- Yield: 1 sats
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 1:10 h
- Ready In: 1:30 h
Related Recipes:
Den viktiga starka såsen som kokar jag själv av färska tomater samt färsk chili, jag gör alltid en lite större sats som kan tas fram vid behov av lite styrka i eller till maten.
Hemligheten i smaken ligger i enkelheten och att den puttrar på lite lagom värme i någon timme, precis som idag när jag precis har tagit bort en laddning av såsen från spisen.
Ingredients
- 8 st Tomater (i bitar.. jag tog sådana som nästan var lite övermogna)
- 1 st Gul lök (i bitar)
- 5st Vitlöksklyftor (i bitar)
- 1st Röd Chili (ta bara bort toppen kärnorna ska vara med)
- 1st Grön Chili (ta bara bort toppen kärnorna ska vara med)
- 1 st liten Habanero (ta bara bort toppen kärnorna ska vara med)
- 2st Röd paprika utan kärnhus i bitar
- 1,5 dl Tomatpuré
- 15ml Socker
- 30 ml Vinäger
- 1,5 l Vatten
- 15 ml Maizena
- Salt
- Salt
Method
Step 1
Lägg alla grönsakerna och chilifrukterna i en stor kastrull och häll på vattnet, lägg sedan i tomatpurén, socker och vinäger, låt det sedan puttra till det mesta kokat sönder och det reducerats ner till ca 1 liter
Step 2
Låt allt puttra ihop tills det får en tjockare sås konsistens, det tar minst en och en halv timme så ha tålamod och låt den mogna ordentligt.
Step 3
Avsluta med att reda av med lite maizena som rörts ut i lite vatten, detta för att såsen inte ska dela sig i kylskåpet sedan.
Step 4
Smaka av med salt och häll på en burk för förvaring i kylskåpet
posted by Stefan on 2 september, 2012
Riktigt god, passar även till att ”hetta” till korvstroganoffen/köttfärssås mm.
posted by Patric on 3 september, 2012
Roligt att du hittade min favoritsås, den här brukar alltid finnas i kylen hemma just till att hetta upp saker 😉