Loader

“Starka såsen” som passar till allt

2012-07-13
  • Yield: 1 sats
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 1:10 h
  • Ready In: 1:30 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

  • Sallad till det grillade med ljummen potatis och färgglada grönsaker

  • Het och mustig rotsakschili med bönor och köttfärs

  • Läcker pulled chicken med mexikanska toner med avacadosalsa med mango och tomat.

Den viktiga starka såsen som kokar jag själv av färska tomater samt färsk chili, jag gör alltid en lite större sats som kan tas fram vid behov av lite styrka i eller till maten.

Hemligheten i smaken ligger i enkelheten och att den puttrar på lite lagom värme i någon timme, precis som idag när jag precis har tagit bort en laddning av såsen från spisen.

Ingredients

  • 8 st Tomater (i bitar.. jag tog sådana som nästan var lite övermogna)
  • 1 st Gul lök (i bitar)
  • 5st Vitlöksklyftor (i bitar)
  • 1st Röd Chili (ta bara bort toppen kärnorna ska vara med)
  • 1st Grön Chili (ta bara bort toppen kärnorna ska vara med)
  • 1 st liten Habanero (ta bara bort toppen kärnorna ska vara med)
  • 2st Röd paprika utan kärnhus i bitar
  • 1,5 dl Tomatpuré
  • 15ml Socker
  • 30 ml Vinäger
  • 1,5 l Vatten
  • 15 ml Maizena
  • Salt
  • Salt

Method

Step 1

Lägg alla grönsakerna och chilifrukterna i en stor kastrull och häll på vattnet, lägg sedan i tomatpurén, socker och vinäger, låt det sedan puttra till det mesta kokat sönder och det reducerats ner till ca 1 liter

Step 2

Låt allt puttra ihop tills det får en tjockare sås konsistens, det tar minst en och en halv timme så ha tålamod och låt den mogna ordentligt.

Step 3

Avsluta med att reda av med lite maizena som rörts ut i lite vatten, detta för att såsen inte ska dela sig i kylskåpet sedan.

Step 4

Smaka av med salt och häll på en burk för förvaring i kylskåpet

Print Friendly, PDF & Email

Comments (2)

  1. posted by Stefan on 2 september, 2012

    Riktigt god, passar även till att ”hetta” till korvstroganoffen/köttfärssås mm.

      Svara
    • posted by Patric on 3 september, 2012

      Roligt att du hittade min favoritsås, den här brukar alltid finnas i kylen hemma just till att hetta upp saker 😉

        Svara

Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

”Citatet”
Korv är en gudomlig rätt, ty bara Gud vet vad det är i den.
-Okänd
%d bloggare gillar detta: