Stroganoff kort och gott
2012-09-09- Servings: 6
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 35m
- Ready In: 60m
Related Recipes:
Idag så gjordes det korvstroganoff till lunchen hemma här är ett recept som jag gärna vill tro är rätt autentiskt, vilket innebär att det inte är ketchup eller chilisås i utan en inte så söt sås.
Vill man göra den ännu mera äkta byter man ut falukorven mot strimlad biff istället, servera gärna ris och saltgurka till samt en god sallad.
Roligt att veta: Biff Stroganoff är en maträtt med rötter i Ryssland, skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med denna rätt. Rätten är uppkallad efter ovannämnda kocks arbetsgivare, greve Alexander SergejevitjStroganov (1733–1811). Enligt historien var greve Stroganoff tandlös på äldre dar och hans betjänt tvingades skära köttet i små strimlor, men det är konstaterat att både namnet och receptet fanns före det.
Det är omtvistat huruvida rätten skall innehålla tomatsås eller ej, men nötkött, svamp,citron, fransk senap och smetana (sur, tjock grädde) bör dock ingå.( Det sistnämnda kan ersättas av crème fraîche eller gräddfil.)
Ingredients
- 900 gr Falukorv eller Biff (i strimlor)
- 1 st Gul lök (hackad)
- 3 st klyftor vitlök (hackad)
- 0,5 dl Tomatpuré
- 10 ml Dijonsenap
- 4 dl Creme fraiche eller smetana
- 150 gr Champinjoner (skivad)
- 1 st Citron skalet finrivet och juicen av en halva
- Svart peppar
- Paprika pulver
- Salt
- Rapsolja
Method
Step 1
Börja koka ris eller potatis.. Värm en större panna med lite olja i och stek korv/biff så det får färg, lägg sedan i vit och gul lök och fräs med det.
Step 2
Lägg i champinjonerna och fräsa med lite för sedan ska tomatpurén i och fräsa med ordentligt
Step 3
Lägg i skalet från citronen och pressa i juicen av halva
Step 4
Häll i creme fraiche och låt det puttra upp lite, stäng ner värme och krydda med salt, peppar och paprikapulver
Step 5
Avsluta sedan med dijonsenapen och vänd ordentligt innan avsmakning och servering,