Surdegs baguette
2012-08-26- Yield: 1 sats
- Servings: 6
- Prep Time: 3:00 h
- Cook Time: 60m
- Ready In: 4:00 h
Related Recipes:
Surdegs baguette
Del ett
– 100 gram vetesur
– 5gr Jäst
– 4dl Vatten
– 5dl Vetemjöl special
– 1,5dl Grahamsmjöl
Börja med att blanda mjöl, vatten, jäst och vetesur, täck skålen med plastfolie, och låt den sedan stå och växa i rumstemperatur under några timmar men minst 3
Del två några timmar senare
– Degen ovan som jäst
– 2,5 dl Ljummet vatten
– 9dl Vetemjöl special
– 1msk Salt
1. Blanda fördegen med vatten, mjöl (inte salt) och kör den i en blandare i minst åtta minuter
2. Blanda i saltet och kör degen ytterligare ca 2 minuter
3. Olja (en smaklös olja) en rymlig bunke som du lägger degen i och täck den med plastfolie.
4. Låt den sedan jäsa till minst dubbel storlek under ca två timmar. Efter ca 30minuter så viker du ihop degen i bunken utifrån och in med blöta fingrar, gör så sedan vart 20 minut.
5. När det börjar närma sig färdigjäst sätt ugnen på 275°
6. Stjälp upp den mäktigt degen på en mjölad bänk, knådade den lite och dela den sedan i 6 delar.
7. Gör en baguette form av degen och skruva dom i ett halvt varv och lägg dom på en plåt och låt dom vila där i ca 20minuter.
8. När alla är klara ställer du dom i ugnen, sänk värmen till 250° och låt dom stå där i ca 12minuter
9. När baguetterna fått en fin färg tar du ut dom och lägger dom under en handduk.. när dom svalnat lite är dom klara för servering