Loader

Surdegsbullar till frukost.

2011-12-04
  • Yield: 1 plåt
  • Servings: 8
  • Prep Time: 24:00 h
  • Cook Time: 60m
  • Ready In: 25:00 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

På helgerna brukar det lyxas till lite till frukost, vi brukar då grädda härliga frukostbullar gjorda av surdeg. Det är inte så att vi går upp extra tidigt för att baka och jäsa bröd, utan brödet bakas på kvällen och får jäsa i kylen eller framme på bänken som bullar under natten.

På morgonen är det bara att sätta på ugnen och ställa in bullar när det är varmt, strax efter så fylls huset av doften från dom nygräddade frukostbullarna. Vi använder Martin Johanssons recept från boken ”Surdegsbröd” som grund i baket, sedan så anpassar vi det lite efter oss och våran smak.

Själva vetesurdegen

Bubblande vetesurdeg

Dag 1, morgon

50gr (0,5 dl) ljummet vatten
50gr (0,5 dl) Vetemjöl special

Blanda ihop allt i en burk som rymmer minst 1/2 liter, lägg på ett lock men skruva inte åt. Låt stå varmt, gärna runt 25°. Skaka burken försiktigt var 12:e timme

Dag 2, kväll


100gr (1 dl) ljummet vatten
100gr (1 dl) Vetemjöl special

Tillsätt mjöl och vatten och blanda ordentligt. Efter 12 timmar bör surdegen kommit igång, det ser man genom att den ökat i volym och bubblar livligt. Skulle den inte kommit igång vänta 12 timmar till, annars häll ut allt utom 50gram och gör om steg 2.

För att hålla den vid liv sedan får du leta lite på nätet, eller köpa Martin Johanssons bok surdegsbröd.

Frukost surdegsbullar

– 3msk vetesurdeg
– 2,5dl Vatten
– 3gr Jäst (så jäser det fortare, man kan hoppa över om man har tid att jäsa)
– 6dl Vetemjöl special, eller annat finmalt mjöl
– 1msk Hela linfrön kan bytas ut mot nötter eller torkad frukt
– 2msk Solrosfrön kan tas bort om man vill eller bytas ut
– 1tsk Salt

1. Blanda ihop till en deg och låt jäsa till dubbel storlek ca 1.5 – 2 timmar
2. Knåda ut till 8 bullar, lägg på en plåt och täck med handduk som ligger löst på.
3. Låt jäsa i kylskåp över natten, gör man bullarna efter 20:30 så låt dom stå framme och jäsa
4. Värm upp ugnen till 275°, ställ in bullarna och sänk till 250° i ca 10 – 12 minuter eller tills dom får fin färg.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Man kan inte få en sufflé att resa sig två gånger.
    -Alice Roosevelt Longworth
    %d bloggare gillar detta: