Loader

Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

2020-08-24
  • Servings: 4
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 30m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Familjereceptet på snabbsaltad västeråsgurka

Fick frågan av Bärgslagsbladet den lokala tidningen i Köpings kommun att ta fram ett recept som innehöll något av våra svenska korn, inspirerad av sommar och svenska råvaror så vart det detta trevliga vardagsrecept.

I denna måltid sätter vi den svenska matveten från Västra Götaland som huvudattribut på tallriken som en läcker sallad smakrikt dressad med några av säsongens goda grönsaker, och även om vi använder svensk klimatsmart kyckling i receptet så har jag dragit ner på mängden.

Måltiden är enkel att laga och kan förberedas för att snabbt kunna tillagas en stressad vardag när tiden är knapp, utan förberedelser är du klar på knappt en timme och då kan du passa på att göra annat när kycklingen står i ugnen.

Ingredients

  • 2 dl Matvete
  • 10 st Cocktailtomater gärna mixade sorter (i klyftor)
  • 1 st Salladslök (strimlad)
  • 1 dm Gurka (i tunna kvartar)
  • 3 Mynta blad (strimlade)
  • 0,75 dl Rapsolja
  • 1 msk Fransk senap
  • 2 msk Äppelcidervinäger
  • 1 msk Honung (mjuk eller flytande)
  • 2 st kycklingfiléer (tunt delade längs med)
  • 1 st Syrligt äpple (skivat)
  • 1,5 dl Yoghurt av medelhavs typ
  • 1 msk Tomatpuré
  • 1 liten vitlöksklyfta (pressad)
  • 1 mini spetskål (i fyra klyftor)
  • 8 Sparrisbroccoli
  • Salt
  • Grovmald svartpeppar

Method

Step 1

Sätt ugnen på 195° och koka matveten enligt anvisningarna

Step 2

Kyl ner matveten i kallt vatten när den är kokt, blanda fransk senap, vinäger, honung, mynta och rapsolja i en bunke, lägg i matveten väl urvattnad och vänd i tomat, lök och gurkan avsluta med att smaka av med salt och svartpeppar

Step 3

Krydda kycklingfiléerna med salt och peppar och lägg dem i en ugnsform, lägg på äppelskivorna på filéerna, blanda yoghurt med tomatpurén och vitlöken och lite salt och svart peppar och sprid ut blandningen på alla filéer.

Step 4

Lägg även minispetskålen och sparrisbroccolin i ugnsformen, och ställ den i ugnen i ca 25 - 30 minuter

Step 5

När kål och kycklingen fått färg och broccolin blivit lite krispig är det klart, lägg upp lite trevligt och önska alla smaklig måltid

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    “Citatet”
    Problemet med att äta italiensk mat är att fem-sex dagar senare är man hungrig igen.
    -George Miller
    %d bloggare gillar detta: