Ugnsbakad öring inspirerad av #epicestonia med lokala färska grönsaker och en dillyoghurt
2015-09-09- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 4
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 1:05 h
Related Recipes:
Härom dagen så ringde det på dörren och min snälla granne som precis kommit hem från en fisketur hade en liten present, ett gäng härliga öringar att njuta av.
Första gänget fisk tillagades idag inspirerade av mitt besök i Tallin där man använde färska och lokala råvaror, den nyfiskade öringen bakas på hög värme i ugnen med de läckra grönsakerna från trakten i botten som får en härlig färg av rödbetor.
En varning! det vart lite för gott och det jag trodde skulle ge lite matlådor räckte bara till oss 4 vid bordet
Ingredients
- 2 st Normalstora Öringar (urtagen och fjällad)
- 250 gr Potatis (cm stora bitar)
- 250 gr Rödbetor (cm stora bitar)
- 1 st Rödlök (klyftad)
- 3 st Vitlöksklyftor (skivade)
- 250 gr Fänkål (i bitar)
- 1 dl Mandel
- Rapsolja
- Flingsalt
- 1 kruka Dill (hackad)
- 3 dl Yoghurt
- 1 msk Vittvinsvinäger
- 1 msk Honung
Method
Step 1
Sätt ugnen på 220°
Step 2
Använd en ugnsform med lite olja i botten, lägg i alla grönsakerna, lite salt och vänd ordentligt.
Step 3
Skär några snitt i skinnet på öringen och gnid in öringen både i och runt med flingsalt, lägg dem sedan på grönsakerna i formen.
Step 4
Ställ formen i ugnen i ca 45 minuter, tills grönsakerna är klara med lite motstånd.
Step 5
Blanda sedan dillen med yoghurt, vinäger och honung, smaka av med lite salt.
Step 6
När öring och grönsaker är klara ta ur formen ur ugnen, lyft försiktigt av öringen och vänd grönsakerna.
Step 7
Lossa skinnet på öringen och lyft försiktigt av köttet, ta bort benen och servera sedan med grönsakerna och dillyoghurten.. smaklig måltid