Ugnsbakad skinkstek med tranbärssky, rödlök och morötter
2012-10-17- Servings: 6
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 1:30 h
- Ready In: 3:30 h
Related Recipes:
Idag så kom jag hem vid 15:30 jag satte igång ugnen och stekte min skinkstek runt om, sedan så ställdes den i ugnen med morötter, rödlök, äpple, tranbärsjuice och stekskyn från pannan.
Vid 17:30 var det klart och då hade jag även stoppat in lite potatis i ugnen när det var en halvtimme kvar, så visst kan man göra en skinkstek en vardag tänk på att det ger mycket tid till annat då den sköter sig själv i ugnen.
Ingredients
- 1 kg Skinkstek
- 2 st Röda lökar (klyftas)
- 4 st Morötter (i slantar)
- 1,5 dl Tranbärsjuce koncentrat
- 1 st Syrligt äpple (i bitar)
- 3 dl Vatten
- Chili
- Örtsalt
- Lökpulver
- 15 ml Tomatpuré
- 3 dl Youghurt typ turkisk
- 800 gr Potatis (i bitar)
- Rapsolja
- 20 ml Maizena
- Salt
- Peppar
Method
Step 1
Sätt ugnen på 175° krydda skinksteken med lökpulver, chili, örtsalt och några droppar rapsolja, jobba in det ordentligt och stek den runt på alla sidor.
Step 2
Lägg morötter och rödlöken i botten på en ugnsform, lägg steken ovanpå, häll vattnet i pannan och häll det på skinksteken och grönsaker.. ställ det i ugnen i ca 1,5 - 2 h köttet ska bli ca 70° så ta ut den vi 67° så att den blir klar på eftervärmen, låt den vila i ca 5 minuter innan du skivar
Step 3
När det återstår 30 minuter på tiden i ugnen, ställ in en plåt högt upp med potatisen och lite olja i botten, så är den klar samtidigt som skinksteken
Step 4
När det är 10 minuter kvar så värmer man på yoghurt och tomatpure i en kastrull, när steken är klar häller man i skyn från steken här genom en sil. Låt det koka upp och häll i maizenan utrörd i lite vatten, när du har rätt konsistens smaka av med salt och peppar
Step 5
Nu är det dags att salta potatisen, skiva upp köttet och hälla upp såsen och servera allt gärna med lite äppelmos eller gele..