Loader

Ugnsbakad skinkstek med tranbärssky, rödlök och morötter

2012-10-17
  • Servings: 6
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 1:30 h
  • Ready In: 3:30 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Idag så kom jag hem vid 15:30 jag satte igång ugnen och stekte min skinkstek runt om, sedan så ställdes den i ugnen med morötter, rödlök, äpple, tranbärsjuice och stekskyn från pannan.

Vid 17:30 var det klart och då hade jag även stoppat in lite potatis i ugnen när det var en halvtimme kvar, så visst kan man göra en skinkstek en vardag tänk på att det ger mycket tid till annat då den sköter sig själv i ugnen.

Ingredients

  • 1 kg Skinkstek
  • 2 st Röda lökar (klyftas)
  • 4 st Morötter (i slantar)
  • 1,5 dl Tranbärsjuce koncentrat
  • 1 st Syrligt äpple (i bitar)
  • 3 dl Vatten
  • Chili
  • Örtsalt
  • Lökpulver
  • 15 ml Tomatpuré
  • 3 dl Youghurt typ turkisk
  • 800 gr Potatis (i bitar)
  • Rapsolja
  • 20 ml Maizena
  • Salt
  • Peppar

Method

Step 1

Sätt ugnen på 175° krydda skinksteken med lökpulver, chili, örtsalt och några droppar rapsolja, jobba in det ordentligt och stek den runt på alla sidor.

Step 2

Lägg morötter och rödlöken i botten på en ugnsform, lägg steken ovanpå, häll vattnet i pannan och häll det på skinksteken och grönsaker.. ställ det i ugnen i ca 1,5 - 2 h köttet ska bli ca 70° så ta ut den vi 67° så att den blir klar på eftervärmen, låt den vila i ca 5 minuter innan du skivar

Step 3

När det återstår 30 minuter på tiden i ugnen, ställ in en plåt högt upp med potatisen och lite olja i botten, så är den klar samtidigt som skinksteken

Step 4

När det är 10 minuter kvar så värmer man på yoghurt och tomatpure i en kastrull, när steken är klar häller man i skyn från steken här genom en sil. Låt det koka upp och häll i maizenan utrörd i lite vatten, när du har rätt konsistens smaka av med salt och peppar

Step 5

Nu är det dags att salta potatisen, skiva upp köttet och hälla upp såsen och servera allt gärna med lite äppelmos eller gele..

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Att äta är magens behov, att dricka är själens.
    -Claude Tillier
    %d bloggare gillar detta: