Loader

Ugnsbakad Skreifilé, lime -parmesansås, smörstekt rödbeta, palsternackschips och dillmos

2015-04-04
  • Servings: 5
  • Prep Time: 60m
  • Cook Time: 60m
  • Ready In: 2:00 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

  • Honungsgrillad lax, fetaostsallad med tomat och rödlök samt färskpotatis.

  • Nasi goreng indonesisk snabbmat

  • Hickoryrökt laxfilé med romsås, färskpotatis och brynt dillsmör

Den smakrika torsken som kallas skrei serverad med en lime -parmesansås som passar perfekt till de lite söta smörstekta rödbetorna, till det sedan krispiga palsternackschips och ett läckert potatismos med smaksatt med färsk dill

Skrei är en torskfisk som varje år vandrar från Barents hav ner till den nord-norska kusten för att leka. Den långa vandringen genom hårda strömmar och kalla vatten ger torsken ett muskulöst kött som är vitare och fastare och som smakar fantastiskt gott.

Ingredients

  • 5 portionsbitar Skrei
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • 1 pkt Soppgrönsaker (i bitar)
  • 0,5 dl Fiskfond
  • 2 st Lime
  • 1 l Vatten
  • Rapsolja
  • 3 dl Grädde
  • 1 dl Parmesanost
  • 100 gr Palsternacka (tunnt skivad)
  • Frityrolja
  • 2 st Rödbetor förkokta (klyftade)
  • 700 gr Potatis (skalad och i bitar)
  • 50 gr Smör
  • 2 dl Mjölk
  • 1 kruka Dill (hackad)

Method

Step 1

Sätt ugnen på 150 gr, börja koka potatisen.

Step 2

Fräs soppgrönsakerna i lite olja, slå på vatten, fiskfond och låt det puttra tills det är ca 1 - 2 dl vätska kvar, sila då ur grönsakerna, slå på grädden och puttra tills du får en såsig konsistens

Step 3

Häll lite olja i en ugnsform och strö flingsalt på, lägg sedan skreiportionerna med skinnsidan uppåt i formen och ställ den i ugnen i ca 45 minuter

Step 4

Värm en panna och ha i en klick smör, stek sedan rödbetsklyftorna så de blir varma.

Step 5

Hetta upp frityroljan, och lägg i palsternackan i omgångar, lägg upp den på hushållspapper när den fått färg i oljan.

Step 6

När potatisen är klar häll av vattnet och slå på mjölken och smöret, ställ sedan kastrullen på plattan igen så mjölken blir varm.

Step 7

Mosa potatsien ordentligt och smaka av med salt, lägg i dillen och vispa ordentligt så du har ett slätt mos.

Step 8

Ta bort såsen från värmen och lägg i parmesanosten, rör ordentligt meddan osten smälter

Step 9

Ta ur skreifilén ur ugnen och lägg upp den snyggt med rödbetorna, häll lite sås på och lägg palsternackschipesn på och servera moset till och extra sås.. smaklig måltid

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Man känner aldrig sig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen.
    -Ernst Kirchsteiger
    %d bloggare gillar detta: