Loader

Ugnsbakad torskrygg & scampi med en lime, chili och tomatsky

2015-11-23
  • Servings: 6
  • Prep Time: 30m
  • Cook Time: 30m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Japanskt middagsmys med klassisk fonduegryta

  • Grillad svensk Karré, champinjoner i en vittvinssås med senap och krossad nypotatis

  • Churros en el camino de la casa

En läcker och enkel rätt som får lite festligare stämpel utan att vara krånglig eller svår, allt gör vi i samma form och bakar av i ugnen med smarrigt resultat.

En smörig torskrygg och scampi som ligger på en härlig bädd av cocktailtomater, chili och salladslök, lite lime och basilika smaksätter och i ugnen vätskar allt av sig med resultatet att vi får en läcker sky i botten.

Jag serverade ett bulgur till men det går lika bra med potatis eller något annat smarrigt, valet är ditt och du gör som du vill.

Tänk på att använda rätt räkor

Tidigare var de jätteräkor vi vanligen åt i Sverige från Sydostasien där de odlas i bassänger på områden som skövlats på sin oersättliga mangroveskog, som sedan överges efter bara ett par år då alla gifter som använts förstört marken.

Men utvecklingen mot hållbar produktion av jätteräkor går framåt och WWF har tagit fram en ”systermärkning” till MSC som ska gälla för jätteräkan – ASC (Aquaculture Stewardship Council). SÅ SE TILL ATT DU HAR EN ASC MÄRKT RÄKA

Ingredients

  • 720 gr Torskrygg (6 bitar)
  • 400 gr rå Scampi (skalade)
  • 200 gr Röda cocktailtomater (delade)
  • 200 gr Gula cocktailtomater (delade)
  • 5 st Salladslökar (i bitar)
  • 1 st Röd chili (skivad)
  • 3 st Vitlöksklyftor (skivade)
  • 1 st Lime
  • 1 dl färsk Basilika (strimlad)
  • Salt
  • Rapsolja
  • Olivolja (av bra kvalitet)
  • Flingsalt

Method

Step 1

Sätt ugnen på 220° och påbörja det du vill servera till (typ bulgur, potatis osv..)

Step 2

Använd en större ugnsfast form, häll lite rapsolja i botten.

Step 3

Lägg i cocktailtomaterna, chili, salladslök, vitlök och basilika, pressa juicen ur limen över och vänd försiktigt ihop allt.

Step 4

Salta fisken och scampin försiktigt och lägg i ugnsformen, ställ formen i ugnen i ca 20 - 25 minuter tills torsken skivar sig när man försiktigt trycker på den.

Step 5

Ta ut formen och ringla lite god olivolja på och strö lite flingsalt ovanpå, servera med ditt tillbehör och en god sallad.. smaklig måltid

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , Ingredients: ,

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    “Citatet”
    Det sägs att man blir vad man äter. Men vem vill bli en morot?
    -Olle Lundberg
    %d bloggare gillar detta: