Ugnsbakad torskrygg & scampi med en lime, chili och tomatsky
2015-11-23- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 30m
- Ready In: 60m
Related Recipes:
En läcker och enkel rätt som får lite festligare stämpel utan att vara krånglig eller svår, allt gör vi i samma form och bakar av i ugnen med smarrigt resultat.
En smörig torskrygg och scampi som ligger på en härlig bädd av cocktailtomater, chili och salladslök, lite lime och basilika smaksätter och i ugnen vätskar allt av sig med resultatet att vi får en läcker sky i botten.
Jag serverade ett bulgur till men det går lika bra med potatis eller något annat smarrigt, valet är ditt och du gör som du vill.
Tänk på att använda rätt räkor
Tidigare var de jätteräkor vi vanligen åt i Sverige från Sydostasien där de odlas i bassänger på områden som skövlats på sin oersättliga mangroveskog, som sedan överges efter bara ett par år då alla gifter som använts förstört marken.
Men utvecklingen mot hållbar produktion av jätteräkor går framåt och WWF har tagit fram en ”systermärkning” till MSC som ska gälla för jätteräkan – ASC (Aquaculture Stewardship Council). SÅ SE TILL ATT DU HAR EN ASC MÄRKT RÄKA
Ingredients
- 720 gr Torskrygg (6 bitar)
- 400 gr rå Scampi (skalade)
- 200 gr Röda cocktailtomater (delade)
- 200 gr Gula cocktailtomater (delade)
- 5 st Salladslökar (i bitar)
- 1 st Röd chili (skivad)
- 3 st Vitlöksklyftor (skivade)
- 1 st Lime
- 1 dl färsk Basilika (strimlad)
- Salt
- Rapsolja
- Olivolja (av bra kvalitet)
- Flingsalt
Method
Step 1
Sätt ugnen på 220° och påbörja det du vill servera till (typ bulgur, potatis osv..)
Step 2
Använd en större ugnsfast form, häll lite rapsolja i botten.
Step 3
Lägg i cocktailtomaterna, chili, salladslök, vitlök och basilika, pressa juicen ur limen över och vänd försiktigt ihop allt.
Step 4
Salta fisken och scampin försiktigt och lägg i ugnsformen, ställ formen i ugnen i ca 20 - 25 minuter tills torsken skivar sig när man försiktigt trycker på den.
Step 5
Ta ut formen och ringla lite god olivolja på och strö lite flingsalt ovanpå, servera med ditt tillbehör och en god sallad.. smaklig måltid