Ugnsgrillad svensk kyckling med späda morötter och purjo samt en äppelsås
2013-03-29- Servings: 6
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 60m
- Ready In: 1:25 h
Related Recipes:
En ugnsgrillad kyckling som jag grillar som halvor tillsammans med lite äppleklyftor, morötter och purjolök, till detta serverar jag en syrlig äppelsås och rostad potatis.
Givetvis så väljer jag en svensk kyckling som till och med avslöjar gården som den är uppväxt på 😉
Receptet på rostad potatis finns här:
Ingredients
- 3 st Hela kycklingen (delade i halvor)
- Kyckling krydda (jag hittade en spännande utan konstigheter i)
- 1,5 dl Rapsolja
- 15 ml Soya
- Salt
- 6 st Morötter gärna med lite blast kvar (skala och dela en gång längs med)
- 2 dm Purjolök (skär stänger)
- 2 st Äpplen (utan kärnhus och i klyftor)
- 3 st Vitlöksklyftor (hackad)
- 1 st Gul lök (i bitar)
- 1 st Tomat (i bitar)
- 2 dl Äpplejuice koncentrerad
- 1,5 l Vatten
- 2 dl Creme Fraiche
- 15 ml Maizena
Method
Step 1
Sätt ugnen på 175° och lägg morötter, purjolök och klyftorna från ett äpple på en plåt
Step 2
Lägg sedan på kycklinghalvorna och pensla på oljan blandad med soya, kycklingkrydda och lite salt
Step 3
Ställ plåten högt upp i ugnen och den ska stå där i 50 minuter till 1 timme
Step 4
Se sedan till att direkt börja med såsen genom att först fräsa vitlök, lök, tomat och äpplena som är kvar i lite rapsolja
Step 5
När det mjuknat slå på äpplejuicen och vattnet, låt det sedan puttra rejält tills det är drygt 2 dl kvar
Step 6
Sila av skyn och häll den i en ny kastrull med creme fraichen,slå sedan på skyn från kycklingen när den är klar
Step 7
Låt det koka upp och reda av med maizena utrört med lite vatten
Step 8
Lägg upp kycklingen och grönsakerna som stekt med i ugnen, häll upp såsen och potatisen sätt dig sedan och njut av din härliga middag