Ungersk Gulasch med apelsinkräm
2014-12-28- Servings: 8 - 10
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 3:00 h
- Ready In: 3:30 h
Related Recipes:
Här är min variant på den Ungerska nationalrätten som får puttra några timmar och samla på sig en härligt mustig smak, till denna gryta serverar vi en apelsinkräm som mjukar upp hettan.
Servera gärna ett gott bröd till som du kan doppa i grytan
Servera gärna denna heta sås till så kan man själv göra gulaschen så het som man vill.
Ingredients
- 1 kg Fransyska (tärnad i 1cm x 1cm)
- 200 gr Rotselleri (tärnad i 0,5cm x 0,5cm
- 200 gr Gul lök (tärnad i 0,5cm x 0,5cm)
- 3 st vitlöksklyftor (finhackad)
- 5 cm Röd chili (finhackad
- 0,5 dl krossad tomat
- 1 dl Tomatpuré
- 3 msk Paprika pulver
- 1/2 tsk Kummin (hel)
- 1/2 tsk Timjan
- 1/2 tsk Mejram
- 800 gr Potatis (tärnad i 1cm x 1cm
- 2 gröna paprikor (tärnad i 0,25cm x 0,25cm)
- 3 l Vatten
- 4 oxbuljong tärningar
- Rapsolja
- 3 dl Yoghurt
- 3 dl Gräddfil
- 1 Apelsin
- Salt
- Svartpeppar
Method
Step 1
Ta fram en stor gryta, stek sedan fransyskan i omgångar i lite olja, låt den få färg, salta och peppra, lägg det sedan i grytan.
Step 2
Stek sedan selleri, lök, vitlök och hackade chilin på samma sätt som köttet
Step 3
Häll på vatten, krossad tomat, tomatpuré, paprika pulver, kummin, timjan, mejram och buljongtärningar.
Step 4
Koka upp grytan och låt det sedan puttra under lock i 2,5 h, rör om då och skulle det bli vätska i häll på lite mera vatten.
Step 5
När det kokat i 2,5 h smaka av med salt och peppar, och lägg i potatisen och låt grytan puttra i 30 min tills potatisen är klar.
Step 6
Blanda yoghurt och gräddfil till apelsinkrämen, riv skalet av apelsinen och lägg i samt pressa juicen som också ska i blanda väl och salta lite.
Step 7
När potatisen är klar lägg i paprikan rör om och puttra i någon minut, smaka av och servera med apelsinkrämen till.