Valmo och vitlöksstekt kycklingfilé med krämig purjo och honungsrostad cocktailtomat
2015-01-09- Cuisine: Internationell
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 5
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 50m
- Ready In: 1:10 h
Related Recipes:
Här är en trevlig lite festligare rätt med kycklingen som paneras med valmofrö och vitlök, till den serverar vi en läcker purjolök som som gjorts krämig med creme fraiche och cocktailtomater som rostas med honung.
Vallmosläktet odlades redan 5 000 år före Kristus i Mesopotamien och de har påträffats i egyptiska gravar. I den grekiska mytologin förknippades vallmor med fruktbarhets- och skördegudinnan Demeter.
Ingredients
- 5 st Kycklingfilé (Skivad längs med)
- 2 msk Valmofrö
- 1 st Vitlöksklyfta
- 3 msk Olivolja
- 3 dl Purjolök (strimlad)
- 4 dl Creme fraiche
- 150 gr Cocktailtomater
- 1 msk Flytande honung
- 10 st Basilika blad
- 900 gr Potatis (skivad 1/2 cm tjocka)
- Rapsolja
- Salt
- Svart peppar
Method
Step 1
Sätt ugnen på 220°, lägg potatisen på en plåt med lite olja och ställ in i ugnen i ca 25 minuter tills den fått färg och är klar
Step 2
Häll olivoljan, valmofrö, vitlök och lite salt i en bunke, lägg i kycklingen och vänd den i marinaden.
Step 3
Fräs purjolöken i lite olja tills den blir mjuk, häll sedan i creme fraiche och låt den precis börjar bubbla smaka av med salt och peppar
Step 4
Värm en stekpanna och stek kycklingen tills den får färg och är genomstekt, ta upp den och håll den varm,
Step 5
Gör rent pannan häll i lite olja och tomaterna samt honungen, fräs lite och lägg i basilikabladen och ta av pannan.
Step 6
Lägg sedan upp med den krämiga purjon i botten, kyckling och sist tomaterna, med potatisen bredvid..