Våra hälsingepepparkakor
2012-12-17- Yield: 1 sats
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 45m
- Ready In: 1:15 h
Related Recipes:
Hos oss är det inte jag som bakar utan det får min äkta hälft göra, när det kommer till pepparkakorna så är jag ugnsmästare och ser till att plåtarna ställs in i ugnen och kommer ut i tid.
Jag tycker själv att det är något jag sköter bra och jag har aldrig bränt mer än en plåt, sedan så brukar jag vara bra på provsmaka degen och trasiga pepparkakor.
Vet du varför man anses bli snäll av pepparkakorna? Jo pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes som medicin för diverse åkommor på apoteken. Unionskungen Hans ordinerades pepparkakor mot sitt dåliga humör av sin doktor, och fortfarande lever myten att man blir snäll av dem.
Ingredients
- 175 g Smör (rumsvarmt)
- 1,5 dl ljus sirap
- 2,5 dl brun farin
- 1 tsk malen kryddnejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 2 tsk malen kanel
- 2 tsk malet pomeransskal
- 1,5 dl vispgrädde
- 10-11 dl vetemjöl
- 2 tsk bikarbonat
Method
Step 1
Blanda smör, sirap, socker och kryddor i en bunke eller köksmaskin
Step 2
Vispa grädden och rör ner kryddblandningen, tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och arbeta samman till en deg. Låt vila i kyl ca ett dygn
Step 3
Ta fram degen 1 tim innan utbakning och sätt ugnen på 225˚.
Step 4
Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och ta ut kakor med mått, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min.
Step 5
Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler.