Loader

Våra saftigaste lussebullar

2012-12-06
  • Yield: ca 30 bullar
  • Ready In: 2:30 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Jag ska erkänna att det där med bak är inte min starka sida men suget efter lussebullar vart större, så tillsammans med dottern har det bakats hemma hos oss och med lite tur har vi några bullar kvar i frysen till lucia.

Här är det recept som jag använder med kessella eftersom saffran har en tendens att torka ut bullarna, men med kesella i degen får man en saftigare och hållbarare lussebullar.

Ingredients

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 250 g kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 g saffran (2 kuvert)
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
  • Russin
  • 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Method

Step 1

Värm smör och mjölk i en kastrull till 37° (fingervarmt)

Step 2

Smula ner jästen i en rymlig bunke och häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig, blanda sedan i resten av vätskan

Step 3

Häll ner kesella, saffran, socker och salt i bunken och blanda ihop det ordentligt

Step 4

Tillsätt nästan allt mjölet gärna lite i taget och arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.

Step 5

Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.

Step 6

Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter

Step 7

Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.

Step 8

Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.

Step 9

Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.

Step 10

Sätt ugnen på 225° grader.

Step 11

Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

Step 12

Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

Step 13

Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.

 

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    No one is born a great cook, one learns by doing.
    -Julia Child
    %d bloggare gillar detta: