Våra saftigaste lussebullar
2012-12-06- Yield: ca 30 bullar
- Ready In: 2:30 h
Related Recipes:
Jag ska erkänna att det där med bak är inte min starka sida men suget efter lussebullar vart större, så tillsammans med dottern har det bakats hemma hos oss och med lite tur har vi några bullar kvar i frysen till lucia.
Här är det recept som jag använder med kessella eftersom saffran har en tendens att torka ut bullarna, men med kesella i degen får man en saftigare och hållbarare lussebullar.
Ingredients
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 150 g smör
- 250 g kesella
- 2 dl strösocker
- 1 g saffran (2 kuvert)
- 1 tsk salt
- 16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer
- Russin
- 1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling
Method
Step 1
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37° (fingervarmt)
Step 2
Smula ner jästen i en rymlig bunke och häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig, blanda sedan i resten av vätskan
Step 3
Häll ner kesella, saffran, socker och salt i bunken och blanda ihop det ordentligt
Step 4
Tillsätt nästan allt mjölet gärna lite i taget och arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs.
Step 5
Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
Step 6
Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter
Step 7
Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
Step 8
Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
Step 9
Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
Step 10
Sätt ugnen på 225° grader.
Step 11
Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
Step 12
Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
Step 13
Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.