Varmrökt cajuninspirerad lax med torrubb, sval yoghurtsås, rökta räkor och svensk färskpotatis
2016-06-25- Servings: 5
- Prep Time: 30m
- Cook Time: 1:10 h
- Ready In: 1:40 h
Related Recipes:
En fusion av den klassiska svenska varmrökta laxen med färskpotatis och den Amerikanska söderns cajunkök, allt detta gör vi på grillen hemma där vi röker laxen och räkor som serveras med en enkel yoghurtsås och den svenska färskpotatisen kokt i dill.
Rubb = Gnid, vilket man gör genom att använda en torr kryddblandning som gnids in i fisk eller kött.
Jag har gjort receptet på en hel laxsida eftersom det är sååå gott och man gärna äter den dagen efter.
Ingredients
- 1 st Laxsida (urbenad)
- Amerikansk Cajun rubb (hitta en trevlig i affären)
- 300 gr Räkor
- 500 gr Färskpotatis (tvättad och skrubbad)
- Dillkvistar
- 4 dl Yoghurt
- 1 msk Tomatpuré
- 1 msk Honung
- 1 krm Paprikapulver
- 1 krm Vitlökspulver
- Salt
- Svartpeppar
- 4 nävar Rökflis
- Spröd sallad
Method
Step 1
Lägg rökfliset i blöt, tänd grillen
Step 2
När det glidit glöd så gör en hög med glöd på en sida under gallret, eller om du har med kolkorgar lägg i dessa och ha fritt på en sida.
Step 3
Lägg räkorna på en grillplåt eller i något så de inte ramlar genom gallret, lägg dem på sidan utan glöd i grillen, ta upp ca två nävar rökflis och lägg på glöden.sätt på locket och stäng eventuellt lufthål.
Step 4
Låt locket ligga på i ca 10 minuter, ta sedan av dem och ställ dem lite svalt
Step 5
Börja koka potatisen med dillkvistar i, och dela laxen i två bitar och gnid in sidan utan skinn ordentligt med rubben
Step 6
Se till att du har bra glöd igen i grillen och lägg laxen där du inte har glöd och resterande av rökgliset på glöden
Step 7
Stäng locket och lufthållen på locket, låt laxen sedan ligga i fred där under i ca 4o minuter
Step 8
Blanda yoghurten med tomatpuré, honung, paprikapulver, vitlökspulver och smaka sedan av med lite salt.
Step 9
Häll av vattnet av potatisen när den är klar, servera sedan den nyröta laxen på en salladsbädd och med räkorna och den goda yoghurtsåsen..