Västerbottengratinerad laxfilé med vindoftande kräftssås och kryddigt mathavre
2012-09-02- Cuisine: Internationell, Svenskt
- Course: Huvudrätt
- Skill Level: Lätt, Medel
- Servings: 6
- Prep Time: 20m
- Cook Time: 30m
- Ready In: 50m
Related Recipes:
Idag så är det söndags middag med smarrig lax som jag bakar i ugnen med ett täcke av västerbottenost, till den så kokar jag en smarrig kräftsås och gör ett kryddigt mathavre.
Ingredients
- 6 st Laxfilé bitar
- 200 gr Västerbottenost (riven)
- 3 dl Mathavre (kokat enligt paket)
- 1 st Rödpaprika (fint tärnad)
- 1 st Gul lök (fint tärnad)
- 2 st Nektariner (fint tärnad)
- 1 cm Chili (fintärnad)
- 1,5 dl Kräftfond egengjord eller 30 ml hummerfond köpt (recept på kräftfond hittar du i bloggen)
- 1,5 dl Vitt vin
- 2 dl Grädde
- 20 ml Maizena
Method
Step 1
Lägg laxen i en ugnsform med lite olja i botten, salta och peppra sedan fisken och strö västerbottenost på alla bitar
Step 2
Ställ sedan laxen i ugnen på 180° i ca 20 minuter, när den fått fin färg och delar sig lite är laxen klar
Step 3
Häll fond, vin och grädde i en kastrull och låt det puttra i ca 10 minuter
Step 4
Blanda maizenan med lite vatten och häll i kastrullen låt det få ett uppkok och smaka sedan av med salt och peppar
Step 5
Fräs paprika, lök, chili och nektarinen samtidigt i lite olja i en större panna, när löken bara börjat mjukna lite slå i mathavren och låt det fräsa ihop lite
Step 6
Smaka sedan av mathavren och lägg upp snyggt på ett fat med laxen ovanpå, jag strimlade lite romansallad fint och la ovanpå servera med såsen och njut