Vin & tomatbräserad laxfilé med grillad paprika och quinoaris
2014-10-10- Cuisine: Medelhavet
- Course: Glutenfri, Huvudrätt
- Skill Level: Medel
- Servings: 5
- Prep Time: 10m
- Cook Time: 20m
- Ready In: 30m
Related Recipes:
En härlig laxrätt med inslag från Medelhavet med syrliga smaker och härlig doft av oregano, till det ett nyttigt ris med quinoa som ger en lite nötigare smak och ser trevligt ut.
Lite roligt om Quinoa: En ört som härstammar från Sydamerika. Den är släkt med spenat och rödbeta och finns i många olika färger och storlekar. Quinoa har ett högt näringsvärde med mycket bra proteiner, nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer samt innehåller mest protein av alla fröer.
Ingredients
- 800 gr Laxfilé utan skin (Tärnade i cm stora tärningar)
- 3 st Tomater (fintärnade)
- 1 st Gul lök (hackad)
- 2 st Vitlöks klyftor (hackad)
- 1 cm Röd chili (hackad)
- 2 tsk Muscavado socker
- 3 dl Vitt vin
- 1 dl Vatten
- 3 st Oregano kvistar
- 150 gr Grillad tomat (i bitar)
- 1 tsk Maizena
- 8 dl Vatten
- 1 st Grönsaks buljongtärning
- 2 dl Långkorningt ris
- 2 dl Quinoa
- Salt
- Svart peppar
Method
Step 1
Sätt på på vattnet med buljongtärningen, när det kokar upp lägg i ris och quinoa. Dra ner värmen och låt det puttra i ca 15 minuter, låt vattnet dunsta bort.
Step 2
Under tiden värmer du en panna med lite olja, när det är varmt lägg i lök, chili och vitlök fräs tills löken mjuknat utan att ta färg.
Step 3
Lägg i muscavadosockret och riv av bladen från oreganon ner i pannan, häll i tomaten låt det sedan fräsa lite.
Step 4
Slå på vinet och vattnet låt det puttra i 5 minuter, red av med maizenan utrörd i lite vatten lite åtgången tills såsen fått rätt konsistens smaka av med salt och svart peppar
Step 5
Lägg i laxen och paprikan ovanpå såsen, lägg på ett lock och stäng av värmen låt det stå i några minuter tills laxen är klar.
Step 6
Nu är det bara att servera allt snyggt upplagt med lite oregano på toppen och en god sallad.