Loader

Vinbräserad kalvstek med plommongräddsås och rostad paprika

2012-11-11
  • Servings: 6
  • Prep Time: 20m
  • Cook Time: 2:00 h
  • Ready In: 2:20 h

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Idag är det fars dag och äldsta sonen kom hem på första söndagsmiddagen sedan han flyttade (förra helgen) det firar vi med en läcker kalvstek som bräserat med vin och andra godsaker i närmare 2 timmar.

Söndagsmiddagen som ofta förr altid skulle vara en festmåltid har sin grund från 1800- och 1900-talens början, när endast söndagen var arbetsfri dag i veckan att servera en stek var inte helt ovanligt och då ofta med mycket tillbehör och en riktig gräddsås.

Ingredients

  • ca 1 kg Kalvstek
  • 25 Plommon torkade (15 hela och 10 hackade)
  • 1 st Gul lök (klyftad)
  • 1 st Vitlök solo (hackad)
  • 2 st Morötter (skalade och i bitar)
  • 1 cm Röd chili (hackad)
  • 2 dl Rött vin
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Grädde
  • 2 Lagerblad
  • 15 ml Maizenamjöl
  • 2 st Snack paprikor (delade längs med och urtagna)
  • 15 ml Vittvinsvinäger
  • 15 ml Honung flytande
  • Salt
  • Peppar
  • Rapsolja
  • 800 gr Potatis (skalad)

Method

Step 1

Salta och peppra kalvsteken ordentligt och värm upp en gjutgärnskastrull eller vanlig kastrull med lite olja, lägg i steken och ge den en stekyta runt om.

Step 2

När steken fått färg lägger man gul lök, vitlök, morötter och de hela plommonen bredvid i kastrullen och låter det steka lite.

Step 3

Slå på vinet och vattnet samt lagerbladen, sätt på ett tätt lock och dra ner värmen så att det bara puttrat lite under 1,5 - 2 timmar

Step 4

När det puttrat klart häll av spadet från grytan i en annan kastrull genom en sil, lägg tillbaka det i silen med steken och lägg på locket och låt det vila.

Step 5

Börja koka potatisen och koka upp skyn från steken, när skyn kokar häll i grädden och låt det puttra medan potatisen kokar

Step 6

Lägg paprikan på en plåt med lite olja sedan ringla honungen på paprikorna och salta, ställ den i ugnen på 200 i ca 5 - 10 minuter när den är klar ta ut den, skiva och lägg i en skål med vinägern på

Step 7

När potatisen börjar bli klar fortsätter du med såsen genom att smaka av den och reda med maizenamjölet utrört i lite vatten.

Step 8

När konsistens är rätt lägg i hackade plommonen och smaka av sista gången.

Step 9

Häll av vattnet från potatisen, skiva steken och servera det som steken bräserades med, såsen och den rostade paprikan.. Samt gärna en trevlig grönsallad

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: Tags: , , , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Att äta är magens behov, att dricka är själens.
    -Claude Tillier
    %d bloggare gillar detta: