Loader

Vitlöksgrillad fläskkotlett med rårivna rödbetor i citron & honungsvinägrett, fetaost och rostade solrosfrön

2016-07-13
  • Servings: 5
  • Prep Time: 25m
  • Cook Time: 35m
  • Ready In: 60m

Jag är lite av en matnörd..

More From This Chef »
Related Recipes:
  • Parmesanbakade färgglada grönsaker med lax och en vitlök/lime yoghurt

  • Fröig power topping till gröt, fil och lite till

  • Svensk matvetesallad med säsongens grönsaker, bakad minispetskål, sparrisbroccoli och äppelgratinerad kycklingfilé

  • Viltpanna med en dijon & pepparrotskräm

  • Rådjursytterfilé med en tomatiserad vitlökssås, hårdstekta kantareller och rostade strips

Redan under 1600- och 1700- talet kom rödbetan till Norden och den har på senare tid visat sig vara en riktigt nyttig knöl, även i vårt land så växer denna läckerhet som kanske är mest känd som inlagd till pytt i panna.

Här har vi ett recept där vi råriver rödbetorna och serveras som en trevlig sallad med en sötsyrlig vinägrett toppat med lite salt fetaost och rostade solrosfrön, till detta passar den svenska fläskkotletten som vi grillar med en rejäl vitlöksmarinad och härlig färskpotatis.

 

Ingredients

  • 5 st Svenska fläskkotletter med ben
  • 5 st Vitlöksklyftor
  • 1 dl Rött vin
  • 400 gr färska Rödbetor
  • 1 Citron
  • 1,5 msk Honung
  • 0,5 dl Rapsolja
  • 5 gr Basilika (hackad)
  • 2 st Salladslökar (skivad)
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 120 gr Fetaost
  • 600 gr Färskpotatis
  • 75 gr Solrosfrön

Method

Step 1

Tänd grillen, sätt på vatten till rödbetorna.

Step 2

Häll rött vin i en bunke och pressa i vitlöken och ha i salt samt svartpeppar, vänd kotletterna i marinaden.

Step 3

När vattnet kokar lägg ner rödbetorna och låt de koka i 8 - 10 minuter, häll sedan av vattnet och lägg dem i kallt vatten. Tryck av skalet på rödbetorna.

Step 4

Riv rödbetorna i en bunke (använd en vinylhandske så slipper du röda händer)

Step 5

Lägg sedan i basilika och salladslöken, salta och ha i svartpeppar, pressa juicen ur citronen och häll i rapsoljan. vänd sedan allt ordentligt.

Step 6

Börja koka potatisen, värm en stekpanna och rosta solrosfröna gyllenbruna och häll upp fröna i en skål.

Step 7

Lägg sedan kotletterna på grillen, pensla på marinaden och se till att vitlöken kommer med på köttet och får bränna fast lite.

Step 8

Häll av vattnet från potatisen, lägg sedan upp köttet på ett fat dela upp rödbetorna på köttet, smula fetaosten på och toppa med solrosfröna och några basilika blad.

Print Friendly, PDF & Email
Recipe Type: , Tags: , , , , , Ingredients:

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Äter man nyttigt kan man få spela fotboll mot Brasilien. Spagetti är jättenyttigt.
    -Emma, 5 år
    %d bloggare gillar detta: