Vörtdoftande nötköttsgryta i ett långkok med rotsaker och hetta
2013-12-25- Servings: 8
- Prep Time: 25m
- Cook Time: 5:00 h
- Ready In: 5:25 h
Related Recipes:
Här är ett lite annorlunda långkok med vört i som ger en härlig smak tillsammans med mörk öl, köttet får i 130° under 5 timmar mogna och få smak samt bli rejält mört.
Vört kommer av lågtyska wört besläktat med ört och är en råvara vid ölbryggning, den är en vattenlösning av mer eller mindre omvandlade maltbeståndsdelar som erhålls vid filtrering av mäsken och vi känner igen vört från vörtbrödet.
Vört kan man få tag på hos en bryggare eller bagare, koka ner den till en sirapsaktig konsistens. I nödfall kan man koka 1 liter svagdricka till 2 dl
Ingredients
- 2 kg Fransyska (gör grytbitar)
- 1 st Gul lök (klyftad)
- 100 gr Palsternacka (tärnad)
- 100 gr Morötter (skivad)
- 100 gr Rotselleri (tärnad)
- 3 cm Röd Chili (hackad)
- 5 dl Mörk öl
- 1 dl Vört
- Svart peppar
- 15 st Hela nejlikor
- Salt
- 4 dl Grädde
- 25 ml Maizena
- 10 blad Basilika (strimlad)
- 1 st Kanelstång
- 2 msk Gelé
Method
Step 1
Sätt ugnen på 130°
Step 2
Lägg köttet i en gryta som tål att stå i ugnen, gärna en gjutjärnsgryta.
Step 3
Fyll på med grönsakerna, chili, nejlikor, salt och svart peppar, vänd försiktigt.
Step 4
Dela kanelstången och lägg den på toppen,
Step 5
Slå på vörten samt ölen, lägg på locket och ställ i ugnen i 5h
Step 6
Efter 5 timmar ta ur grytan och häll ur skyn i en kastrull, slå på grädden samt gelén och koka upp.
Step 7
Blanda ut maizenan med lite vatten och red av skyn, lägg i basilikan och smaka av med salt och svart peppar
Step 8
Servera sedan grytan med kokt potatis och lite varma goda grönsaker