Loader

Rosmarin doftande viltfärsbiff med ugnsbakad potatis och morötter samt en lök och äpplechutney

By : | 0 Comments | On : 3 december, 2011 | Category : Fest, Hemma i köket, Hur funkar det?, Matlagning, Privata inlägg, Recept

Lördagskväll och tallriksservering hemma, blir lite extra roligt och fint tycker jag.

Fick viltfärsbiff av en kollega igår som jag tror är hjort och vildsvin (med lite reservation), med den ville jag göra något extra och servera den lite finare på tallrik. Jag kryddade färsen med rosmarin och vitlök samt bakade rotsaker i ugnen, till det serverade jag en lök och äpplechutney som bröt fint mot den vilda smaken. Det fungerar utmärkt att använda vanlig nötfärs om man vill, och hettan i chutneyn bestämmer man själv med chilin.

Ugnsbakad potatis och morötter

– 20st mindre Potatisar tvättade och delade i 4 bitar
– 4st morötter skalade och skivade i sneda 3cm stora skivor
– Olja
– Knippe ärtskott ta bort stängerna längst ner och använd den gröna spröda översta delen
– Salt

1. Lägg potatis och morötter på en plåt med lite olja, ställ den i varm ugn på 225° i 25minuter,
2. När det är klart häll allt i en större skål med ärtskott, salt och olja och vänd ihop allt
3. Servera

 Lök och äpplechutney

– 2st Röd lökar i klyftor
– 4st Salladslökar skiva i 3cm bitar
– 2st Röda äpplen i tärningar
– 4dl Vatten
– 30ml Vittvinsvinäger
– Chili efter smak
– 12ml Tomatpuré
– 30ml Strösocker
– 15ml Kalvfond
– Salt

1. Fräs löken mjuk i olja, lägg i äpplena samt chili och låt fräsa en stund.
2. Lägg i tomatpuré och fräs en stund, häll på vatten, vinäger, fond och socker
3. Låt allt puttra utan lock så att vätskan blir såsig och äpplena mjuka men inte mos.
4. Smaka av med salt

Viltfärsbiff

– 1kg Viltfärs
– 30ml Kalvfond
– 30ml Rött vin
– 1st Vitlök solo pressad
– 1st Äggula
– Svart peppar
– Salt
– Rosmarin stött eller hackad så att man inte får ”pinnar” i munnen
– Smör eller stekmargarin till stekningen

1. Blanda ihop färsen med samtliga ingredienser, se till att det blandar sig ordentligt.
2. Till finare färsrätter använder jag min gjutjärnspanna, jag tycker att det blir mycket bättre stekyta och smak då.
3. Prov stek en bit av färsen, smaka av och krydda ev mer.
4. Gör bollar på ca 8 bollar på ca 125gr, platta ut så att dom är cirka 2cm höga.
5. Stek dom i pannan rejält upphettad med smör i, om det är svårt att få dom klara i mitten lägg dom i ugnen med rotsakerna en stund.
6. När biffarna är klara är det bara att lägga upp..

Upplägg

1. Ta en fin tallrik, värm den gärna lite först så att maten håller värmen.
2. Lägga rotsakerna i mitten som en liten hög
3. Sedan ska en pannbiff på och lite av skyn som runnit ur biffen
4. På biffen ska en klick chutney
5. Sedan toppar man allt med några ärtskott..

 

Print Friendly, PDF & Email

    Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    ”Citatet”
    Maten kan ha en viss bismak av KÄRLEK!!
    -Okänd
    %d bloggare gillar detta: