Loader

Så här smakade det inte sist..

By : | 0 Comments | On : 20 augusti, 2011 | Category : Privata inlägg, Roligheter, Tankar

En klassisk cup hamburgare, smakar alltid bra just då.

Det är rätt roligt och intressant hur smaker kan förändras efter miljö, tror att dom flesta av oss har upplevt hur något har smakat fantastiskt när man är på tex en resa. Man köper med sig av det goda hem, och så ska man till att njuta av det där som du kommer ihåg var så fantastiskt… Lustigt nog så smakar det inte alls som du kom ihåg att det gjorde då, det var ju inte ens gott nu. Eller som idag när jag har varit med min fotbollsspelande dotter på fotbollens dag, det grillas en halvtaskig hamburgare som serveras med bröd och tillval av hamburgerdressing, senap och ketchup. Skulle jag vara hemma eller köpa en liknande hamburgare någonstans skulle jag vara riktigt missnöjd, men tro det eller ej i regnet vid en fotbollsplan så smakade det riktigt gott.

Lite lustigt är det hur våra sinnen styr vår upplevelse av smakerna, alla våra 5 (syn, hörsel, känsel, lukt och smak) sinnen är med och påverkar upplevelsen. Ta som doften av nybakade bullar, den får dig direkt att känna smaken av bullen och kroppen ropar direkt -JAG VILL HA.  Det används faktiskt som ett framgångsrikt försäljnings knep, det är inte bara dofter som används när det gäller att sälja mat tänk på hur sugen man blir när man ser dom fina diskarna i affären som lyser av färger och fina råvaror. Eller matsedeln på restaurangen som så fint beskriver rätterna och får dig att välja mat utan att du en sett den, sinnena hjälper dig att välja helt rätt.

Ibland räcker det att använda ord för att fördärva en måltid också – tänk på en läcker sallad med sådär krispiga grönsaker som får det att det vattnas i munnen, det finns alla dom där goda sakerna som du gillar i. Mmm du tar en tugga som smakar härligt ljuvligt, blää vad var det där som smakade konstigt? du spottar ur och ser den halva masken i salladen. Ganska fort så tappar suget efter en härlig sallad, allt är som bortblåst helt utan att du egentligen sett eller smakat på salladen.

Nu är det hur som helst dags att funderar på vilka dofter, syner, ljud, känslor och smaker som ska förgylla våran kväll, tror att dagens middag blir något läckert åt det asiatiska hållet.

Print Friendly, PDF & Email

  Berätta gärna vad du tycker eller om du har andra funderingar.

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  ”Citatet”
  Om jag skulle berätta för dig hur mycket jag suktat efter en sån här, så skulle jag inte få tid att äta upp den.
  -Douglas Adams
  %d bloggare gillar detta: